Το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Η κυβέρνηση τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια παίζει με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και χιλιάδων μαθητών που αγωνιούν για τις αλλαγές που θα έρθουν στις Πανελλήνιες και στο Λύκειο.
Συγκεκριμένα, όπως δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, «το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα ανακοινώσει τη Δευτέρα 8 Απριλίου το τελικό νομοσχέδιο για τις Πανελλήνιες τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τη νέα Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».
Αν και οι προθέσεις του Κώστα Γαβρόγλου έχουν γίνει γνωστές από την αρχή της σχολικής χρονιάς το τελικό νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και το νέο σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Οι βασικές αλλαγές του συστήματος των Πανελληνίων περιλαμβάνουν:
- Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα.
- Σύστημα όμοιο με των δεσμών με εξέταση σε τέσσερα μαθήματα
- Διαχωρισμό σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με Πανελλήνιες εξετάσεις και σε αυτές που γίνεται με απολυτήριο λυκείου.
- Παράλληλα τον επόμενο Οκτώβριο, οι μαθητές της σημερινής Β’ Λυκείου, που τότε θα είναι στις αρχές της Γ’, θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι εισακτέοι μέσω Πανελληνίων εξετάσεων κατά το 2019-2020 θα είναι περισσότεροι συγκριτικά με τις θέσεις κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, όταν είχαν εισαχθεί 74.692 υποψήφιοι, ενώ ανακοίνωσε και διορισμούς πανεπιστημιακών.