Οπως ορίζει το έθιμο, θα φέρουν μαζί τους τα ξερά μαγιάτικα στεφάνια που φύλαξαν καλά κρυμμένα, για την παραμονή του Γενέθλιου τού Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Θα ανάψουν φωτιές και θα τα κάψουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, για ευημερία και καλή υγεία.
Το έθιμο του «Αη Γιάννη Φουργκαλά»
Ο λόγος για το έθιμο του «Αη Γιάννη Φουργκαλά», που αναβιώνει κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου, στο Καπνοχώρι Κοζάνης.
«Το έθιμο το έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες συγχωριανοί μας από το Πάνιδο Ραιδεστού τής Ανατολικής Θράκης. Για πολλά χρόνια το διατηρούσε και αναβίωνε, σε μια γειτονιά, μία οικογένεια, του αείμνηστου ιερέα μας, π. Αθανάσιου Χατζημανώλη, που και αυτός το πήρε από τον πατέρα του. Έτσι, ανήμερα της γιορτής του Γενεθλίου του Αγίου, μάζευε κληματόβεργες και άναβε φωτιές για να κάψει τα μαγιάτικα στεφάνια και να ευλογήσει και να εξαγνίσει τον τόπο. Και τότε οι γείτονες συμμετείχαν ενεργά στο έθιμο» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπνοχωρίου Κοζάνης Αγάπη Αμαραντίδου.
Η αναβίωση του εθίμου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπνοχωρίου Κοζάνης «Ο Άγιος Γεώργιος», που συστάθηκε το 2011, ξεκίνησε δύο χρόνια μετά, το 2013, και έκτοτε διατηρήθηκε και συνεχίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από όλους: ντόπιος και επισκέπτες.
«Στο έθιμο, αλλά και σε πολλές εκδηλώσεις μας, όπου χρήζει, παρίστανται ένστολοι. Εμείς έχουμε πάντα έναν Πόντιο και μία Θρακιώτισσα για να τιμήσουμε τον τόπο μας και την ιστορία μας», επισημαίνει η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι συμμετέχοντες θα ανάψουν φωτιές στην κεντρική πλατεία του χωριού και εκεί θα κάψουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους. Μόλις καταλαγιάσει η φωτιά, μικροί και μεγάλοι θα αρχίσουν να πηδάνε πάνω από τις πύρινες στάχτες της, για να έχουν καλή υγεία και καλοτυχία.
Τα γέλια, τα πειράγματα και τα τραγούδια έχουν την τιμητική τους, ενώ το έθιμο θα ολοκληρωθεί με έναν μεγάλο χορό, στον οποίο συμμετέχουν όλοι.
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγάπη Αμαραντίδου