Στις 10 το πρωί αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον εργολάβο-επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
Κατηγορούνται για παρασκηνιακές ενέργειες που φέρονται να έκαναν την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 με σκοπό να αποκτήσει ο επιχειρηματίας κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας υπό την εποπτεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεκατρείς ανώτατοι δικαστές, επτά Αρεοπαγίτες και έξι Σύμβουλοι της Επικρατείας θα κρίνουν εάν ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα θα κηρυχθεί αθώος ή ένοχος. Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα θα απαγγείλει την απόφαση από έδρας η οποία είναι αμετάκλητη, δηλαδή δεν προβλέπεται η άσκηση έφεσης ή άλλου ένδικου μέσου.
Οι κατηγορίες
Ο Νίκος Παππάς κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος και ο Χρήστος Καλογρίτσας για συνέργεια στο αδίκημα που αντιμετωπίζει ο πρώην Υπουργός. Σύμφωνα με την κατηγορία ο Χρήστος Καλογρίτσας καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά έλαβε μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και συνήψε εικονική σύμβαση με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC προκειμένου να εξασφαλίσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής και να μπορέσει να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία. Στη συνέχεια, όταν δεν μπορούσε να δώσει το ποσό της πρώτης δόσης, ο πρώην Υπουργός φέρεται να μεσολάβησε ώστε ο Χρήστος Καλογρίτσας να συναντηθεί με άλλους επιχειρηματίες και να βρει τα χρήματα. Στόχος ήταν να λάβει ο επιχειρηματίας τηλεοπτική άδεια και το νέο κανάλι να στελεχωθεί από δημοσιογράφους προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επέλεξαν να μην απολογηθούν
Οι δύο κατηγορούμενοι επέλεξαν να μην απολογηθούν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά τις θέσεις τους να τις αναπτύξουν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Ο Νίκος Παππάς δεν έδωσε το «παρών» ούτε σε μία συνεδρίαση, αλλά εξ αρχής με γραπτές δηλώσεις του προς την έδρα χαρακτήρισε τη δίκη «πολιτική». Μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας ο πρώην Υπουργός μήνυσε την γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθ.Διαμαντή, η οποία είχε μιλήσει για «χρήματα σε φακέλους και τσάντες που έφευγαν από τα γραφεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και για «ομάδα Παππά», αποτελούμενη από 10-15 άτομα επιλογής του πρώην Υπουργού, τα οποία εργάζονταν νυχθημερόν στα γραφεία του Χρ.Καλογρίτσα για το στήσιμο του καναλιού.Πολιτική κόντρα προκάλεσαν και τα μηνύματα που προσκόμισε η πλευρά Καλογρίτσα στο δικαστήριο, στα οποία φέρεται ο Νίκος Παππάς να έχει καταρτήσει και το «μετοχολόγιο» του τηλεοπτικού σταθμού.
Τι πρότεινε η εισαγγελέας
Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή έχει προτείνει την απαλλαγή και των δύο κατηγορούμενων, χωρίς η πρότασή της να είναι δεσμευτική για τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. «Καμία επέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα μεροληψίας προς τον Καλογρίτσα δεν έγινε από τον Νίκο Παππά. Η κατηγορία για την παράβαση καθήκοντος στερείται οποιασδήποτε άλλης αναφοράς που θα μπορούσε να αποτελέσει παράβαση των καθηκόντων του ως αρμόδιου υπουργού.
Απόδειξη ότι η διαδικασία λειτούργησε χωρίς βοήθηση υπέρ Καλογριτσα είναι ότι τελικά δεν πήρε εκείνος την άδεια. Γιατί δεν μπόρεσε να πάρει το πόσο της πρώτης δόσης, εξέπεσε η εταιρεία αυτή και την θέση την κατέλαβε η επόμενη πλειοδότρια», ενώ για τον Χρήστο Καλογρίτσα υποστήριξε ότι «δεν ήταν άβουλος μπροστινός , αλλά είχε όνειρο ο ίδιος να κάνει τηλεοπτικό σταθμό».