Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με αυτές, οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Έτσι, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση υπό την απειλή της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, βάζει στην άκρη της τον σχεδιασμό για αμιγείς και μικτούς χώρους.
«Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι όλο το καλοκαίρι η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους.
«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.
Η εξειδίκευση του πλαισίου λειτουργίας των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας θα γίνει στις 12:30 στο υπουργείο Υγείας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο των covid pass στην εστίαση
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε δώσει λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργεί η εφαρμογή που θα πρέπει να έχουν όλα τα καταστήματα της εστίασης. Η κεντρική ιδέα είναι να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό για να γίνεται η ταυτοποίηση.
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η εφαρμογή, που θα είναι δωρεάν διαθέσιμη σε κινητά ή τάμπλετ όλων των λογισμικών, θα ελέγχει αν ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, έχει υποβληθεί σε τεστ pcr ή Rapid και έχει βγει αρνητικό ή έχει νοσήσει.
«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όταν η εφαρμογή βγάζει πράσινο χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έχει νοσήσει. Σε περίπτωση που η εφαρμογή δείξει κίτρινο σημαίνει ότι ο πολίτης έχει βεβαίωση αρνητικού τεστ. Αντίθετα αν το χρώμα είναι κόκκινο σημαίνει ότι το έγγραφο δεν είναι έγκυρο.