Μοιραία αποδείχθηκε για τον Σήφη Βαλυράκη η απόφασή του να βγει για υποβρύχιο ψάρεμα, μόνος του, με το φουσκωτό του στα ανοιχτά της Ερέτριας.
Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που αγνοούνταν από το μεσημέρι της Κυριακής, βρέθηκε νεκρός από το Λιμενικό Σώμα κοντά στο μικρό νησί Πεζονήσι Ερέτριας, λίγο μετά τις 8 το βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φουσκωτό σκάφος βρέθηκε προσαραγμένο, από άλλο σκάφος, κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι, χωρίς μάλιστα να επιβαίνει σε αυτό ο Σήφης Βαλυράκης. Η μηχανή του σκάφους δούλευε κανονικά, ενώ στο εσωτερικό του φουσκωτού βρίσκονταν δύο ψαροντούφεκα.
Το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη:
Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό του πρώην υπουργού ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα με τη συμμετοχή δύο πλωτών και ιδιωτικών σκαφών ενός ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού και ομάδας της Μονάδας Υποβρυχίων αποστολών.
Περίπου στις 20:30 το σώμα του πρώην υπουργού βρέθηκε κοντά στο νησί «Πεζονήσι», περίπου ένα μίλι μακριά από το σκάφος.
Εικόνες από το σημείο όπου εντοπίστηκε ο Σήφης Βαλυράκης:
Τα αίτια της τραγωδίας
Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ο 77χρονος πιθανότατα γλίστρησε από κάποια αιτία από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει την πορεία του. Όπως αναφέρει, δε, το zarpanews.gr, η σορός του νεκρού φέρει τραύματα που πιθανόν να προήλθαν από χτύπημα προπέλας.
Πάντως περισσότερο φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή.
Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη
Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου και πολλοί ακόμα πολιτικοί.
Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης
Πνεύμα ανήσυχο, άνθρωπος ελευθερόφρων, πάντα παρών στους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας από τα χρόνια της δικτατορίας και μετά, ο Ιωσήφ (Σήφης) Βαλυράκης είχε γεννηθεί στα Χανιά στις 12 Μαρτίου 1943, στην «καρδιά» της γερμανικής κατοχής…
Γαλουχημένος σε πολιτικό περιβάλλον -πατέρας του ήταν ο παλιός βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και διοικητής της «Σιδηράς Πυροβολαρχίας» στο Αλβανικό Μέτωπο, Ιωάννης Βαλυράκης- ο Σ. Βαλυράκης από νωρίς και εκείνος πολιτικοποιήθηκε, στην αρχή ως μέλος της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ), της νεολαιΐστικης οργάνωσης της Ένωσης Κέντρου.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και οργανώθηκε στο ΠΑΚ. Το 1971 όμως, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών. Το επόμενο έτος κατόρθωσε το ακατόρθωτο και δραπέτευσε από τις περιβόητες φυλακές της Κέρκυρας και κατέφυγε στην Αλβανία, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από διεθνείς παρεμβάσεις και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου ανέλαβε οργανωτικός υπεύθυνος του ΠΑΚ Ελλήνων φοιτητών Ιταλίας.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1974. Από το 1974 έως το 1975, διετέλεσε γραμματέας της Επιτροπής Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων. Το 1975, έγινε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.
Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος και το 1981, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως υφυπουργός Συγκοινωνιών, ενώ αργότερα διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού (Αθλητισμού).
Έχοντας αδιάλειπτη παρουσία στις διεργασίες του Κινήματος, στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο δεύτερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς επίσης και στο τρίτο Συνέδριο του κόμματος στις 17 Απριλίου 1994.
Στις 4 Απριλίου 1995 ορκίστηκε υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και το Μάρτιο του 1999, εξελέγη εκ νέου στο 5ο συνέδριο.
Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με την εικαστικό Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, με την οποία απέκτησε δύο γιους.