Το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ (2023-2027) βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής-απολογιστικής ημερίδας του πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδη» στα Προπύλαια.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του ρόλου και του έργου της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, του νέου Στρατηγικού Σχεδίου του ΕΚΠΑ, ο απολογισμός των δράσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης του ΕΣΠΑ: «Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» και η ενημέρωση για την εκκίνηση της διαδικασίας των επιχειρησιακών/αναπτυξιακών σχεδίων των ακαδημαϊκών μονάδων.
«Το ΕΚΠΑ προσβλέπει στη συνέχιση του καθοριστικού ηγετικού ρόλου που έχει στην Παιδεία της χώρας», τόνισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος.
Η σημερινή εικόνα του ΕΚΠΑ όπως την παρουσίασε ο πρύτανης
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση του πανεπιστημίου, το έργο που προσφέρει, το πλήθος των εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων, το γεγονός ότι είναι και το αρχαιότερο και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αλλά και τις σημαντικές ανοδικές επιδόσεις που έχει στις διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων όπου καταλαμβάνει την κορυφαία θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων. Δεν παρέλειψε να σημειώσει και το γεγονός ότι το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πιστοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με τον υψηλότερο βαθμό και στα επτά επιμέρους κριτήρια ποιότητας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΕΚΠΑ με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τους στόχους που αυτός περιλαμβάνει προσβλέπει στη συνέχιση του καθοριστικού ηγετικού ρόλου που έχει στην παιδεία της χώρας.
Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στα προβλήματα που δημιουργεί στο ίδρυμα η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση (που στο ΕΚΠΑ επιδεινώνεται εξαιτίας των πολλών εγκαταστάσεων, αρκετές από τις οποίες είναι μεγάλης ηλικίας), με ευθύνη της Πολιτείας, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό δεν μειώνει και την ευθύνη του πανεπιστημίου για διαδικασίες που δεν προχωρούν.
«Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι το επόμενο στοίχημα για το ελληνικό πανεπιστήμιο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας.
Η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΚΠΑ, Ελένη Βασιλοπούλου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το ΕΚΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες απαιτήσεις».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διαμόρφωση στρατηγικών σχεδίων αποτελεί μια υποχρέωση των Πανεπιστημίων, με βάση και το άρθρο 224 του Νόμου 4957/2022.
Λίγα λόγια για το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, σήμερα διαθέτει 5 Πανεπιστημιουπόλεις, εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 800.000 τ.μ., 43 προγράμματα σπουδών (τα δύο ξενόγλωσσα), 239 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων 33 ξενόγλωσσα, 287 εργαστήρια, 17 μουσεία, 41.000 προπτυχιακούς φοιτητές, 16.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, 9.000 υποψήφιους διδάκτορες, πάνω από 1600 μέλη ΔΕΠ, 500 μόνιμα μέλη εργαστηριακού προσωπικού, 1.000 διοικητικούς υπαλλήλους και απασχολεί ετησίως 5.000-8.000 ερευνητές σε 3.500 ερευνητικά προγράμματα.
Διαθέτει, επίσης, τρία νοσοκομεία (τα δύο πλήρως υπό την αρμοδιότητά του και το τρίτο εντός ΕΣΥ αλλά στελεχωμένο από το Πανεπιστήμιο) και 72 πανεπιστημιακές κλινικές καλύπτοντας πάνω από το 40% των υγειονομικών αναγκών του Λεκανοπέδιου της Αττικής. Διαθέτει Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίες, δύο διδασκαλεία, εννέα κτηριακά συγκροτήματα βιβλιοθηκών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ