Μπαίνουν 20 νέες θεματικές στα σχολεία: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επιχειρηματικότητα, τεχνολογίες -Δείτε τη λίστα - iefimerida.gr

Μπαίνουν 20 νέες θεματικές στα σχολεία: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επιχειρηματικότητα, τεχνολογίες -Δείτε τη λίστα

εικόνα από μαθητές σε προαύλιο σχολείου
Οι νέες θεματικές ενότητες «φρεσκάρουν» και εμπλουτίζουν την εκπαίδευση στα σχολεία / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πιλοτική ένταξη Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο του 2020, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Η υλοποίηση των νέων θεματικών στα σχολεία εγκαινιάστηκε με την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την υποβολή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο του 2020 «με κεντρικό στόχο οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές είναι οι 20 θεματικές που μπαίνουν στα σχολεία

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, θα αξιοποιηθούν καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας σε όλους τους τύπους Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας. Στρατηγική προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας -παράλληλα με τη συστηματικότερη καλλιέργεια των δεξιοτήτων- είναι να ενισχυθεί η βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση, αλλά και να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί σε μεθοδολογίες εργαστηριακής προσέγγισης της διδασκαλίας.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τους τέσσερις κύκλους και τις επιμέρους -είκοσι στον αριθμό- θεματικές ενότητες που μπαίνουν στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σχολεία νέες θεματικές ενότητες
Οι θεματικές που μπαίνουν πιλοτικά στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο / Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις θεματικές σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Πώς θα λειτουργούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στα σχολεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι δεξιότητες που θα καλλιεργούνται θα είναι οι εξής: Δεξιότητες ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, η πρωτοβουλία, η οργανωτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση και οι κοινωνικές δεξιότητες, η επίλυση προβλημάτων, ο ψηφιακός και τεχνολογικός γραμματισμός.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα/υλικό, που θα υποβληθούν σε συνέχεια της πρόσκλησης του ΙΕΠ, θα τύχουν αξιολόγησης και επεξεργασίας από ειδική ερευνητική ομάδα του ΙΕΠ, ώστε να σχεδιαστεί πρόγραμμα σπουδών για κάθε θεματικό κύκλο/εργαστήριο, διαβαθμισμένο ηλικιακά, και να συγκροτηθεί στη συνέχεια μια ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα ανοικτών προγραμμάτων σπουδών για τις δεξιότητες του 21ου αιώνα (Πλατφόρμα 21+).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μία πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να καθιερωθεί ηη χρήση πολλαπλών πηγών και μέσων, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της συγκριτικής ανάλυσης.

Ποιος θα επιμορφώνει, ποιοι θα διδάσκουν

Βασική αρχή για το νέο εγχείρημα για τα σχολεία θα είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των φορέων ώστε να χτιστούν προγράμματα σπουδών «από κάτω προς τα πάνω». Το κρίσιμο κομμάτι της επιμόρφωσης θα αναλάβουν επιμορφωτές εξειδικευμένων φορέων, μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, εξειδικευμένα στην εργαστηριακή-ανακαλυπτική μάθηση, τον παιδαγωγικό σχεδιασμό και την επιμόρφωση ενηλίκων. Ρόλο επιμορφωτή θα έχουν και στελέχη της εκπαίδευσης.

Η διδασκαλία στα σχολεία θα γίνεται από εκπαιδευτικούς που έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση. Στο νηπιαγωγείο θα διδάσκουν ο/η νηπιαγωγός, ενώ στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει.

Κεραμέως: Ετσι θα χτίσουμε το σχολείο του αύριο

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός, κα Νίκη Κεραμέως, τόνισε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης πολυπλοκότητας, στρέφουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής, για να εφοδιάσουμε τους μαθητές μας με την ικανότητα να σκέφτονται πιο σφαιρικά, να αξιοποιούν καλύτερα την παρεχόμενη γνώση, να αλληλοεπιδρούν πιο ενεργά και δημιουργικά με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Η πρωτοβουλία μας αυτή εξυπηρετεί και μια νέα φιλοσοφία: αλλαγή από «κάτω προς τα πάνω», με μεθοδικότητα και σταθερά βήματα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία έμπειρων φορέων, τα επιστημονικά εχέγγυα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και έχοντας ήδη εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών. Νέες δεξιότητες, καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας, για να χτίσουμε το σχολείο του αύριο.»

Για το ίδιο θέμα, η Υφυπουργός, κα Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε:

«Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα μιας μεγάλης προσπάθειας. Με έγκαιρη προετοιμασία και συνεργασία με το ΙΕΠ, θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά τα εφόδια για να ανταποκριθούν σ’ ένα περιβάλλον που αλλάζει γρήγορα. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων είναι μια εισαγωγή στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων, αλλά και την επαφή με γνώσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τη δυναμική και τη δημιουργικότητά τους.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ