Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει για να ανοίξουν τα σχολεία (Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου) και, όπως όλα δείχνουν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι διαφορετικά φέτος.
Όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, «τα σχολεία φέτος θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν. Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».
Για το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι περίπου το 80% εξ αυτών έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, προσθέτοντας ότι αν αφαιρέσουμε όσους εκπαιδευτικούς έχουν ανοσία (περίπου 8%-10% όπως εκτίμησε), παραμένει ένα 10%-12% που παραμένει ανεμβολίαστο. «Τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν», τόνισε επίσης ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε, επίσης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης των γονιών για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανήλικων μαθητών. «Οι γονείς, που έχουν παιδιά στα σχολεία και δεν τα έχουν ακόμη εμβολιάσει, να γνωρίζουν πως έχουν ακόμη τον χρόνο, το επόμενο 10ήμερο-15ήμερο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Θα κάνουμε μία ειδική καμπάνια την επόμενη εβδομάδα, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών, που έχουν παιδιά, που πηγαίνουν στο σχολείο, 12 έως 17 ετών, για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να καταλάβουν πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο», είπε ο κ. Σκέρτσος.
Υγειονομικό προσωπικό
Αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για αυξανόμενη τάση ως προς τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας διαμηνύοντας προς τους λίγους ανεμβολίαστους, όπως είπε, ότι «δεν νοείται να εργάζονται στο ΕΣΥ και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, που περιθάλπουν, αυτό είναι μία απαράβατη αρχή».
Προειδοποίησε, δε, με νόημα ότι «όσοι υγειονομικοί μένουν ανεμβολίαστοι θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά από αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, διότι οι ανάγκες του ΕΣΥ θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ».
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών
Σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε πως υπάρχουν πάνω στο τραπέζι προτάσεις για την επέκταση της, ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι της παρούσης». Δήλωσε ότι «σε αυτήν την φάση πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσουν τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, να φέρουν τα αποτελέσματά τους. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία αυξανόμενη τάση για τον εμβολιασμό, από τις 16 Αυγούστου και μετά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νέα ραντεβού και καλούμε τον κόσμο να επιλέξει αυτήν την υπεύθυνη στάση για την προστασία της υγείας του».
Ο ίδιος ενημέρωσε δε πως «υπάρχουν πολλά και ασφαλή εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας» και ότι «αυτή τη στιγμή μπορούμε να ικανοποιήσουμε έως και 140.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Άρα πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε 10 ημέρες θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε με την πρώτη δόση περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες. Συνεπώς σε ένα μήνα μπορεί αυτός ο πληθυσμός, εάν το επιλέξει, να έχει ολοκληρώσει και το δεύτερο κύκλο του εμβολιασμού και στο τέλος του Σεπτεμβρίου πλέον να μπούμε στο φθινόπωρο με περίπου 7 ή και παραπάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Αυτός είναι ένας σημαντικός συλλογικός στόχος, που πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι επιστημονικοί, οι επαγγελματικοί και οι συνδικαλιστικοί φορείς».
Ειδικότερα για την αντιπολίτευση ο Άκης Σκέρτσος επεσήμανε ότι «εφόσον έχει πάρει την απόφαση να στηρίξει τον εμβολιασμό και τη θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας από την πανδημία, η αντιπολίτευση θα πρέπει να τον στηρίξει 100% και να μη χαϊδεύει τα αυτιά των αντιεμβολιαστών και των σκεπτικιστών περί τον εμβολιασμό. Τα μέτρα είναι προστατευτικά για τη Δημόσια Υγεία, εξαρχής αυτόν τον στόχο είχαν, όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι πολίτες θα υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους και των υπολοίπων συμπολιτών μας».
Πώς θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία
Όπως και να 'χει, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξ ολοκλήρου επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να παραμένει στις ζωές μας σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στο παράδειγμα των ΗΠΑ, εκεί όπου το άνοιγμα των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά, κυβερνητικά χείλη έδωσαν μια πρώτη γεύση για το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια μαθητές και δάσκαλοι στις τάξεις.
Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των 12 ετών), ή με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί
Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ. Πάντως να αναφερθεί ότι περίπου το 85% των εκπαιδευτικών έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της covid-19, είτε λόγω του εμβολιασμού τους, είτε επειδή νόσησαν. Στο ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα το πρωί και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Τέλος, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού στην τάξη, αυτά θα είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, αφού ο προσανατολισμός είναι να μην υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.