Με αγωνία αναμένουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές τις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για τα σχολεία.
Σε όλες τις περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο, όπως η Αττική, εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) και όλων των λοιπών εκπαιδευτικών δομών. Σε αυτές τις ζώνες είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση.
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία: α) των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων στον δήμο Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στον δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, β) των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Διίστανται οι απόψεις των ειδικών για τα σχολεία
Ερωτηθείς για την αυξητική τάση στα κρούσματα και το τι πρέπει να ισχύσει για τα σχολεία, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία, παραπέμποντας, ωστόσο, στις αποφάσεις των ειδικών. Ο κ. Δερμιτζάκης, μεταξύ άλλων, πρότεινε το άνοιγμα της εστίασης με αποκλειστική χρήση των εξωτερικών χώρων και ειδικά μέτρα, όπως την περικοπή του ωραρίου λειτουργίας, δηλαδή να κλείνουν στις 19:00, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη παράτασης του lockdown.
Από την πλευρά του, ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, δρ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο OPEN, χαρακτήρισε ως «τρέλα» τη σκέψη για άνοιγμα των σχολείων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει «με κανένα τρόπο να αφήσουμε τα νοσοκομεία της Αττικής να αποτύχουν. Θα έχουν μεγάλη πίεση τις προσεχείς ημέρες, η σκέψη μου είναι μαζί τους, πρέπει να αντέξουν».
Ανοιγμα σχολείων με μαθήματα πρωί και απόγευμα -Τι δείχνουν νέες μελέτες
Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι δεν αποδίδουν οριζόντιες αποφάσεις, δηλαδή τα σχολεία να είναι γενικώς κλειστά, και ότι θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα.
«Για παράδειγμα, η αποστασιοποίηση των παιδιών στα σχολεία. Καινούργιες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά μεταδίδουν τουλάχιστον όσο και οι ενήλικες, δεν έχουν αυτή την ειδική προστασία που νομίζαμε, μπορεί να έχει σχέση και με τις μεταλλάξεις του ιού. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για να αραιώσουν οι τάξεις», σημείωσε.
Ερωτηθείσα για τη Θεσσαλονίκη που έχει ανοιχτά σχολεία, η Αθηνά Λινού είπε ότι στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερη βιομηχανία, μεγαλύτερη χρήση ΜΜΜ και πολλά συστεγασμένα σχολεία.
Αμέσως μετά τόνισε: «Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα σχολεία. Πρέπει το υπουργείο Παιδείας να κάνει κάτι. Να προσλάβουν άμεσα εκπαιδευτικούς, να γίνονται μαθήματα και πρωί και απόγευμα, με μισούς – μισούς μαθητές. Γιατί το να μένουν με τηλεκπαίδευση που προκαλεί και ανισότητες μεγάλες, δεν έχουν όλα ίδια πρόσβαση, όπως τα παιδιά σε ευαίσθητες ομάδες, Ρομά ή προσφυγόπουλα. Μιλάμε για 80 εργάσιμες ημέρες, ένα έκτακτο μέτρο. Αν είχαμε διπλασιάσει τους εκπαιδευτικούς, αυτό μπορεί να κόστιζε 500 εκατ. ευρώ για όλη τη χρονιά. Σήμερα μιλάμε για κόστος 1 δισ. ευρώ τον μήνα».