Σχέδιο «κλειστές πλατείες» έχουν έτοιμο οι Αρχές σε περίπτωση που συνεχιστούν φαινόμενα συνωστισμού και υπαίθριων πάρτι τις επόμενες μέρες.
Το σχέδιο είναι έτοιμο όμως θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο ως ύστατη λύση, αν τα υπόλοιπα μέτρα δεν αποδώσουν τις προσεχείς μέρες. Ο σχεδιασμός, πάντως, εκτός από τις πλατείες, περιλαμβάνει και πεζοδρόμους και πάρκα.
Ύστατο μέτρο το κλείσιμο των πλατειών
Στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να φτάσουν σε σημείο γενικευμένου lockdown καθώς η προσπάθεια που γίνεται είναι να φτάσουμε, το συντομότερο δυνατό, στο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Οι ειδικοί μελετούν με προσοχή σε καθημερινή βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σε περίπτωση που στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με περιπτώσεις συνωστισμού σε δημόσιους χώρους, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η εφαρμογή του σχεδίου «κλειστές πλατείες», στο πρότυπο της χθεσινής απόφασης για κλείσιμο της πλατείας Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή.
Σε αυτό το σημείο η ΕΛ.ΑΣ επικεντρώνονται στον σχηματισμό ειδικών ομάδων έγκαιρη επέμβασης. Οι ομάδες αυτές έχουν ως έργο τον απο-συγχρωτισμό δημοσίων χώρων και τη διερεύνηση σχετικών καταγγελιών. Παράλληλα, στο υπουργείο εξετάζεται η εκπόνηση ειδικής διαφημιστικής καμπάνιας για ενημέρωση και παρότρυνση του κοινού να αποφεύγει τέτοιες συμπεριφορές. Επίσης, εντείνονται, ειδικά το Σαββατοκύριακο, οι περιπολίες σε σημεία που θεωρούνται «επικίνδυνα».
Χρόνιο ζήτημα με την πλατεία της Αγίας Παρασκευής
Η περίπτωση της πλατείας στην Αγία Παρασκευή, πάντως, έχει και άλλες ιδιαιτερότητες καθώς εδώ και χρόνια αποτελεί σημείο συνάθροισης. Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί φαινόμενα αγοραπωλησίας ινδικής κάνναβης αλλά και επιθέσεων σε αστυνομικούς από χούλιγκανς, αντιεξουσιαστές ακόμα και παράνομους. Το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε η πρώτη μικρή συγκέντρωση ατόμων ενώ το σκηνικό επαναλήφθηκε το βράδυ της Τρίτης. Η παρουσία αστυνομικών πυροδότησε το κλίμα και προκάλεσε ρίψεις αντικειμένων εναντίον τους και χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ. Κάποιοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Ελβετίας, ενώ η κατάσταση αποκλιμακώθηκε σχεδόν μία ώρα αργότερα. Ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, έκανε λόγο για διαδικτυακό κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 800 άτομα. Πρόσθεσε επίσης ότι «τέτοιου είδους συνωστισμοί αποτελούν ωρολογιακές βόμβες για την μετάδοση του κορωνοϊού» ενώ απέστειλε σχετικό σημείωμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε επικοινωνία και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη.
Προβληματισμός και για τα take away μπαρ
Τα όσα έγιναν στην Αγία Παρασκευή δεν είναι βέβαια τα μόνα που απασχολούν τις Αρχές. Περιστατικά με take away μπαρ σημειώθηκαν στο Βόλο, τη Λάρισα, τη Λαμία και σε δύο περιοχές της Αττικής. Στη Λάρισα, κάβα με άδεια… παντοπωλείου, είχε μουσική και διέθετε ποτά σε πολίτες έξω ενώ στη Λαμία μπαρ ήταν κανονικά ανοικτό με διάθεση ποτών. Ανοικτό ήταν και αναψηκτήριο στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι ενώ σε μπαρ της Κηφισιάς υπήρξε αντίστοιχη καταγγελία, όμως όταν έφτασαν οι αστυνομικοί το μπαρ είχε προλάβει να κλείσει. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε, χθες, πως «δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα υπερτοπικής εμβέλειας και ισχύος, όπου εμφανιστούν τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις»