Σέρρες: Καθησυχαστικοί οι φορείς για την εμφάνιση της νόσου της αφρικανικής πανώλης - iefimerida.gr

Σέρρες: Καθησυχαστικοί οι φορείς για την εμφάνιση της νόσου της αφρικανικής πανώλης

Σέρρες: Καθησυχαστικοί οι φορείς για την εμφάνιση της νόσου της αφρικανικής πανώλης
Σέρρες: Καθησυχαστικοί οι φορείς για την εμφάνιση της νόσου της αφρικανικής πανώλης -Φωτογραφία: Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη της- κατά γράμμα- τήρησης του πρωτοκόλλου που ορίζει το ακριβές πλαίσιο αντιμετώπισης της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που πριν από δυο μέρες εμφανίστηκε σε οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στη Νικόκλεια Σερρών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υφυπουργός, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια Σερρών, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Στρατάκου, του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών Λεωνίδα Βαρούδη και υπηρεσιακών παραγόντων και εμπλεκόμενων φορέων, εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστική υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται από καιρό σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει.

Η κ. Αραμπατζή επισήμανε ακόμα ότι δόθηκε εντολή για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση προκειμένου να διαπιστωθεί πως μεταδόθηκε ο ιός.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ο οποίος τόνισε πως ότι η συγκεκριμένη χοιροτροφική μονάδα δεν τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των ζώων με αποτέλεσμα οι χοίροι να είναι ανεξέλεγκτοι και να έρθουν σε επαφή με αγριόχοιρους από τους οποίους και προέρχεται η συγκριμένη νόσος.

Ο κ. Βαρούδης σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει οι χοιροτρόφοι και γενικότερα οι κτηνοτρόφοι να πειθαρχούν σε όσα λένε οι υπηρεσίες ενώ ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής όπως επισήμανε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας «έχουν γίνει χιλιάδες σφαγές χοίρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία κ.α) που εντοπίστηκαν με τη συγκεκριμένη νόσο σε μια προσπάθεια περιορισμού. Αυτό το πρόβλημα το έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και δυστυχώς είναι απρόβλεπτο».

«Όμως, στην Ευρώπη», πρόσθεσε, «έχουν τον τρόπο να το αντιμετωπίσουν. Έχουν τους αγριόχοιρους μαντρωμένους σε κάποια καταφύγια με συρματοπλέγματα και έτσι δεν μπορούν να φύγουν ούτε να έρθουν άλλοι. Στις Σέρρες, ο χοιροτρόφος, έβαλε τους χοίρους σε έναν ελαιώνα φίλου του, έβαλε γύρω και μία απλή περίφραξη και τους άφησε εκεί μέρα και νύχτα. Την νύχτα όπως όλοι γνωρίζουν κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα ζώα».

Σύμφωνα με τον κ Βαρούδη «θα πρέπει να γίνει μια συστηματική προσπάθεια ελέγχου των αριθμών των αγριόχοιρων που κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ