Μόλις λίγες ώρες μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία η Ελλάδα απέδειξε την αλληλεγγύη της προς τη γειτονική χώρα στέλνοντας άμεσα, με εντολή του πρωθυπουργού, μια ομάδα της ΕΜΑΚ για να συνδράμει το έργο της ανεύρεσης επιζώντων.
Συγκεκριμένα, η ελληνική αποστολή, που αναχώρησε χθες, απαρτίζεται από 21 πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ, δύο διασωστικούς σκύλους, γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ.
Επικεφαλής της αποστολής είναι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος, περιγράφοντας τις πρώτες εικόνες που αντίκρισε στις πληγείσες περιοχές, τόνισε ότι επικρατεί ένα χάος.
Οι ρόλοι, η διαχείριση και οι υποχρεώσεις της ελληνικής αποστολής
Ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος και προϊστάμενος του κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Μπαλάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι οι δουλειές της αποστολής χωρίζονται σε ρόλους.
«Ουσιαστικά είναι μία ομάδα, δεν είναι διασώστες της ΕΜΑΚ και άνθρωποι του ΕΚΑΒ. Είναι μία ομάδα, ακόμα και οι σκύλοι είναι κομμάτι αυτής της ομάδας. Είναι μια αποστολή από 26 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δύο διασωστικών σκύλων. Το ένα, το βασικότερο κομμάτι που έχουν να αντιμετωπίσουν, είναι η διαχείριση όλου του συμβάντος, άρα κάποιο προσωπικό έχει τη διαχείριση. Κάποιοι έχουν το κομμάτι της έρευνας και της διάσωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα είναι εντελώς διακριτοί ρόλοι. Κάποιοι μπορεί να έχουν την ικανότητα να αναλάβουν έναν και δύο ρόλους ταυτόχρονα και παράλληλα υπάρχει και το ιατρικό κομμάτι» τόνισε.
«Οι γιατροί εκεί είναι για να υποστηρίξουν πρωταρχικά τα μέλη της ομάδας, τα άτομα που τυχόν θα διασωθούν, αλλά, επειδή είναι και αρκετά τα μέλη τώρα και αρκετοί γιατροί, σε περίπτωση που έχουν τη δυνατότητα, μπορεί να υποστηρίξουν και τις κρατικές δομές της Τουρκίας στην παροχή πρώτων βοηθειών» πρόσθεσε.
Εντελώς αυτάρκης η ελληνική αποστολή
«Ουσιαστικά είσαι υποχρεωμένος να είσαι αυτόνομος για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία στην οποία εκπαιδεύεσαι. Επενδύεις χρόνο και χρήμα σε αυτά τα πράγματα, και όταν δηλώσεις τη διαθεσιμότητά σου και αποχωρήσεις από τη χώρα όπου βρίσκεσαι ή από τη βάση σου, είσαι υποχρεωμένος για μία εβδομάδα από τη στιγμή που αναχωρείς να είσαι εντελώς αυτάρκης, είτε πρόκειται για το πού θα μείνεις, είτε για φαγητό, είτε για νερό, είτε για ενέργεια. Άρα, δεν θα πρέπει να απασχολήσεις τη χώρα όπου θα προσγειωθείς με αυτά τα προβλήματα επιμελητείας» σημείωσε.
«Οι πρώτες ώρες είναι οι πιο κρίσιμες»
Στη συνέχεια ο κ. Μπαλάφας εξήγησε ότι οι πρώτες 24 με 36 ώρες είναι οι χειρότερες ώρες, γιατί δεν έχεις ποτέ καθαρή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. «Είσαι σε μια φάση συνεχούς αξιολόγησης και εκτιμήσεων. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία και εργαλεία για να το κάνεις αυτό σωστά. Παρ' όλα αυτά, είναι τόσο πολυπαραγοντικό, που σχεδόν πάντα χάνεις πράγματα» υπογράμμισε.
Παράλληλα, είπε ένα μεγάλο «μπράβο» και ένα μεγάλο «κουράγιο» στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί και προσπαθούν να κάνουν αυτό το πολύ δύσκολο έργο της διαχείρισης αυτού του γεγονότος. «Είναι πραγματικά χαοτικές οι καταστάσεις» ανέφερε.
Η αποστολή έρευνας και διάσωσης από την Ισπανία
Και η Ισπανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που έσπευσαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία. Οι εικόνες του AP είναι από την αναχώρηση των Ισπανών διασωστών.
Στρατιώτες από τον Λίβανο μεταβαίνουν για να βοηθήσουν στις έρευνες στην Τουρκία
Και ο Λίβανος ήταν μία από τις πολλές χώρες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια από την Τουρκία. Ειδικό τμήμα του Στρατού για την έρευνα και τη διάσωση πήρε εντολή να σπεύσει για βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Γιατί η Τουρκία έλαβε μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια σε σχέση με τη Συρία
Σε ερώτηση γιατί η διεθνής βοήθεια είναι τόσο μεγάλη στην Τουρκία και όχι εξίσου μεγάλη στη Συρία απάντησε: «Απ' όσο εγώ το έχω παρακολουθήσει, στην πλατφόρμα που έχουμε μέσω του ΟΗΕ όλοι οι επικεφαλής αυτών των ομάδων, η τουρκική κυβέρνηση σήκωσε πολύ γρήγορα το αίτημα για βοήθεια. Το έκανε χθες το πρωί και μου έκανε μάλιστα εντύπωση. Συνήθως δεν το κάνει. Η Συρία το έκανε κάποια στιγμή αργά χθες το βράδυ, ξημερώματα».