Με πολλή προσοχή μελετούν οι σεισμολόγοι την ακολουθία μετά τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.
Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 12:16 μ.μ., με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος τα 8 χιλιόμετρα, και άμεσα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.
Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι γνωστή για τη δραστηριότητά της και η δόνηση των 6 Ρίχτερ δεν προκάλεσε έκπληξη. «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος ήταν τον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.
Να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές πόλεις, όπως τα Τρίκαλα και η Κοζάνη.
Ο πρώτος απολογισμός του σεισμού
Παρά ταύτα, ήταν αρκετός για να προκληθούν φθορές και κατολισθήσεις, καθώς και καταρρεύσεις κτισμάτων -σε μια από τις περιπτώσεις εγκλωβίστηκε ένας ηλικιωμένος με κινητικά προβλήματα, ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε ασφαλής. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι ζημιές στο Μεσοχώρι.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού κατέρρευσε τοιχοποιία σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το σχολείο δεν λειτουργούσε και δεν υπήρχαν μέσα μαθητές.
Γι’ αυτόν τον λόγο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.
Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε στο iefimerida.gr ότι δεν υπάρχουν κλήσεις για σοβαρά προβλήματα. Το ίδιο υποστήριξε και ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτας, τονίζοντας ότι τα περισσότερα κτίρια είναι καινούργια. Με εντολή του δήμου πάντως ξεκινούν έλεγχοι στην περιοχή.
Οι πρώτες εικόνες μετά τον σεισμό:
Τι «βλέπει» το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, υποστήριξε σε δηλώσεις του που μετέδωσε η ΕΡΤ ότι «ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα. Είχαμε τηλεφωνήματα από Πρέβεζα, Κιάτο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμη περιοχές. Πέρα από την ανησυχία, προκάλεσε και βλάβες λόγω εγγύτητας στα αστικά κέντρα της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, της Λάρισας και των Τρικάλων».
Ο κ. Καραστάθης είπε ότι όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι «ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου» και πως μετά τη μεγάλη δόνηση των 6 Ρίχτερ ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι μεγέθους 4,9 Ρίχτερ. Παρότι, όπως είπε, η ακολουθία δείχνει να είναι φυσιολογική για τις πρώτες ώρες, «φυσικά θέλει παρακολούθηση. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για την ώρα».
Τα στοιχεία για το δυναμικό των συγκεκριμένων περιοχών, εξήγησε, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ζώνη δεν έχει δώσει κατά πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. «Ομως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η επικινδυνότητα που έχει ένας μετασεισμός, όταν μιλάμε για σεισμό αυτής της κλίμακας. Οι μετασεισμοί έχουν μέγεθος αρκετό να προκαλέσουν ανησυχία και κάποιοι από αυτούς και βλάβες. Οι πολίτες πρέπει να ελέγξουν αν έχουν πληγεί οι κατασκευές τους, θα έρθουν και μηχανικοί να κάνουν αυτοψίες», τόνισε καταλήγοντας.
Λέκκας: Να μη λειτουργήσουν σχολεία και δημόσια κτίρια
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε στο iefimerida.gr ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος και προκάλεσε τρόμο στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μια πρώτη ανάγνωση της μετασεισμικής ακολουθίας δείχνει ότι μπορεί το φαινόμενο να οδηγείται σε εκτόνωση. Παρά ταύτα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί, πιθανώς και μεγάλοι, και γι’ αυτό επικοινώνησε με όλους τους αρμόδιους φορείς καλώντας τους να μη λειτουργήσουν σχολεία και δημόσια κτίρια στη Θεσσαλία, τουλάχιστον για σήμερα.
Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έκλεισαν όλα τα σχολεία στην περιοχή ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.
Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται μεγάλος μετασεισμός
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο σεισμός θέλει προσοχή «γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία». Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παλαιότερα κτίρια, ιδίως αν έχουν εμφανίσει πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει έως 6 με 6,2 Ρίχτερ, «όμως πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Δεν αποκλείεται όμως να δώσει 5,5 και να προκαλέσει εξίσου σοβαρές βλάβες». Ο έμπειρος σεισμολόγος τόνισε ότι τα σπίτια που έχουν εμφανίσει βλάβες δεν πρέπει να κατοικηθούν «τουλάχιστον για μια εβδομάδα» καθώς «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καταρρεύσει με πιθανό μετασεισμό».
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο σεισμολόγος τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν για τις προσεχείς ημέρες. «Είναι αδύνατο να γίνει μάθημα σε κτίριο που μπορεί να χορεύει από μετασεισμούς 4 ή 4,5. Θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για κάποιες μέρες. Ακόμη και άρτιο να είναι, είναι επικίνδυνο να βάλει κάποιος τα παιδιά παιδιά σε κάποιο κτίριο που θα κουνηθεί και από πρόκληση πανικού να τραυματιστεί κάποιος» είπε καταλήγοντας.