Σεισμός στη Σάμο: Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για την επόμενη ημέρα - Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα - iefimerida.gr

Σεισμός στη Σάμο: Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για την επόμενη ημέρα - Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο
Καταστροφές από το σεισμό στη Σάμο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Σάμο οι κάτοικοι μετρούν τις μεγάλες πληγές που άφησε στο πέρασμά του ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής αφήνοντας πίσω του δύο παιδιά νεκρά και προκαλώντας πολλές καταστροφές.

Ωστόσο οι σεισμολόγοι προειδοποιούν πως για τις επόμενες οι ημέρες οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση καθώς ένας τόσο μεγάλος σεισμός θα έχει σημαντική ακολουθία και ισχυρούς μετασεισμούς. Ενδεικτική είναι η δήλωση του σεισμολόγου Κώστα Παπαζάχου, ο οποίος τόνισε ότι ««δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παπαζάχος για το σεισμό στη Σάμο: Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επακόλουθα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε χθες τη Σάμο και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καθώς όπως τόνισε μιλώντας στο Open «δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…».

Οσον αφορά στο ρήγμα είπε ότι «είναι 50 χιλιόμετρα ρήγμα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ενας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι» τόνισε ο καθηγητής.

Τσελέντης: Ο σεισμός στη Σάμο θα φέρει μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι πρέπει να περιμένουμε μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες. «Να έχουν το νου τους οι κάτοικοι, να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια αν δεν έχουν γνωμάτευση μηχανικού» προειδοποίησε. «Ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χλμ μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του βυθού πιο μεγάλη απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι, οπότε οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις παράλιες» πρόσθεσε.

«Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν το σεισμό και μετά από 2 μήνες θα έχουμε κάνα 6αρι, και υπάρχουν κτίρια που έχουν φθορές» σημείωσε. 
Ο μεγάλος σεισμός, πρόσθεσε, μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων. «Το καλό είναι ότι το ρήγμα ήταν κατακόρυφο έτσι θα έχουμε μικρότερη μεταφορά ενέργειας σε αλλά ρήματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει η πιθανότητα» επισήμανε. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για έντονη κινητοποίηση κρατικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι λίγα λεπτά μετά το σεισμό του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στα 30 χρόνια της καριέρας μου. Με ρώτησε πως εξελίσσεται το φαινόμενο, τι να περιμένουμε, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» παρατήρησε ο Άκης Τσελέντης, εκθειάζοντας και την κινητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Νίκο Χαρδαλιά.

Λέκκας: Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση, όχι όμως για τη Σμύρνη

Για το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου το μεσημέρι της Παρασκευής μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κανονικότητα επιστρέφει σιγά σιγά στο νησί. Mιλώντας στο MEGA ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο σεισμός δεν προξένησε τόσο μεγάλες βλάβες στον ελληνικό χώρο αν και το επίκεντρο ήταν πλησιέστερα του νησιού παρά στην Τουρκία, όπου σημειώθηκαν και μεγάλες καταστροφές με 24 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή και ίσως να αγγίζει και τους επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, υποστήριξε. Οι λιγότερες ζημιές στη Σάμο σε σχέση με τη Σμύρνη οφείλεται αφενός στον αντισεισμικό κανονισμό, ο οποίος οφείλει την ύπαρξή του στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και με βάση αυτόν οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρές. Αφετέρου το ρήγμα είχε μεγάλη κλίση προς την Τουρκία και κατεύθυνε την ενέργεια προς το Βορρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον ελληνικό χώρο, οι δυνατότητες να έχουμε σεισμού ανάλογου μεγέθους είναι περιορισμένες, επεσήμανε και εξέφρασε φόβους για μεταφορά της σεισμικής δραστηριότητας προς το χώρο της Τουρκίας και τότε οι ζημιές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. «Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση», τόνισε και πρόσθεσε πως «στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ