Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Φλώρινας και των γύρω περιοχών, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που τους ταρακούνησε για τα καλά.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η συνεχής σεισμική ακολουθία καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, όχι μόνο δεν άφησε σε ησυχία την κοινωνία της Φλώρινας, αλλά επέτεινε την ανησυχία των κατοίκων.
Και αυτό διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα 5,3 Ρίχτερ συνοδεύτηκαν από 38 συνολικά σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, που έφτασαν μέχρι και τα 3,9 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός σημειώθηκε μόλις 2 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας και είχε εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα.
Αργότερα, η αυτόματη λύση του Ινστιτούτου, έκανε λόγο για δόνηση 5,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά μετά το μέγεθος του σεισμού αναθεωρήθηκε εκ νέου προς τα κάτω, στα 5,3 Ρίχτερ.
Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας, ακόμα και μέχρι την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των Τρικάλων, όπως και σε γειτονικές χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία.
Στους δρόμους οι κάτοικοι, μικρές ζημιές σε παλιά κτίρια
Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν ευτυχώς μόνο μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων, κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.
Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ οι αρκετοί -ισχυροί- μετασεισμοί που ακολούθησαν, ήταν με επίκεντρο κυρίως τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.
Δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός
Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».
Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας και ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».
Στις πλατείες οι κάτοικοι της Φλώρινας -Πολλοί έβγαλαν τη νύχτα στα αυτοκίνητα
Κάτοικοι της Φλώρινας, συγκεντρώθηκαν στις πλατείες, ενώ κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη, περνώντας εκεί τη νύχτα τους.
Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Από τη μεριά τους, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, τονίζοντας ότι πιθανότατα επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, εξηγώντας το γιατί.
Θετικό που ακολούθησαν τόσοι σεισμοί
Ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αναφερόμενος στον σεισμό στη Φλώρινα, που έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα είπε πώς «το πρόβλημα ήταν ότι ο σεισμός ήταν πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας με μικρό εστιακό βάθος. Έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, είχαμε πάνω από 30 σεισμούς, και αυτό δείχνει ότι τα 5,3 Ρίχτερ ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός. Είναι πολύ καλό που έχουμε συνεχείς μετασεισμούς».
«Το '94 είχαμε 6 Ρίχτερ στην περιοχή»
«Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι κάτοικοι πρέπει να θωρακίζουν το εσωτερικό των σπιτιών τους. Να αποφεύγουν ετοιμόρροπους τοίχους. Στα σπίτια πρέπει να στερεώνουμε τα βαριά αντικείμενα», συνέχισε ο Ακης Τσελέντης μιλώντας στο MEGA.
«Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, ο σεισμός μεγάλος, άρα θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς και τις επόμενες ημέρες, μπορεί και την επόμενη βδομάδα», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.
«Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός»
Ο Ευθύμης Λέκκας, από την άλλη, έκανε λόγο για ρήγμα το οποίο «είχε τουλάχιστον 100 χρόνια να ενεργοποιηθεί».
Ο κ. Λέκκας εκτίμησε εμπειρικά ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό, «αλλά αν δεν δούμε εξονυχιστικά την ακολουθία, δεν θα ξέρουμε», σημείωσε και εξήγησε πως είναι σε χαρτογραφημένο ρήγμα της περιοχής, που δεν ξέραμε πότε θα δράσει.
«Έχουν γίνει ζημιές σε παλιά κτήρια και όχι καινούρια και φυσικά δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, για ψυχολογικούς λόγους», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο
Μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, οι τοπικές αρχές της περιοχής αποφάσισαν να μην ανοίξουν σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο, με απόφαση των Δημάρχων των πόλεων, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί των Δήμων.
Σεισμός στη Φλώρινα: Αισθητός μέχρι και στη Βόρεια Μακεδονία -Ρωγμές σε κτίρια
Αισθητός μέχρι και στη Βόρεια Μακεδονία έγινε ο σεισμός 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στη Φλώρινα.
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα).
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι της Μπίτολα
Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
Δεν έχουν αναφερθεί πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.
Μικροζημιές σε κτίρια
Πάντως, ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Γκόραν Μιλέφσκι, ανέφερε ρωγμές και μικρές ζημιές σε κτίρια της περιοχής, αναρτώντας μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες.