Στη Λέσβο έχουν τα στραμμένα τα «ραντάρ» τους οι σεισμολόγοι, λόγω των σεισμών που καταγράφονται στην περιοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Ο «χορός» των Ρίχτερ ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου με δυο σεισμούς μεγέθους 4,9 και 4,7 Ρίχτερ και συνεχίστηκε σήμερα με τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ που καταγράφηκε το πρωί και αναστάτωσε τους κατοίκους και διατήρησε την κατάσταση επιφυλακής στην Πολιτική Προστασία.
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τρεις διακεκριμένους σεισμολόγους προκειμένου να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για το φαινόμενο των αλυσιδωτών σεισμών στη Λέσβο.
Τάσσος: Όλα δείχνουν σμήνος σεισμών, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιο σενάριο
Ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος -που κατάγεται από τη Λέσβο, λέει στο iefimerida.gr πως «από τα πρώτα δεδομένα βλέπουμε ότι έχουμε μια σειρά σεισμών, τρεις σεισμούς με παρόμοια μεγέθη. Όταν συμβαίνει αυτό και δεν έχουμε ένα σεισμό με διακριτά μεγαλύτερο μέγεθος τότε μιλάμε για σμήνος σεισμών ή σμηνοσειρά. Να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε πάντα με βάση τη στατιστική και ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τελείως την πρόκληση ενός μεγαλύτερου σεισμού».
Όπως εξηγεί, «στην περιοχή της Λέσβου παρατηρείται μια διέγερση, έχουμε εστίες σεισμών. Όταν ξυπνάει ο εγκέλαδος σε μια περιοχή, τότε οι πιθανότητες για έναν ίδιο ή μεγαλύτερο σεισμό τα επόμενα εικοσιτετράωρα αυξάνονται σημαντικά. Δηλαδή, πριν τον σεισμό, ενδεικτικά, οι πιθανότητες μπορεί να είναι στο 10%, όμως μετά το σεισμό να φτάσουν το 15%, μια σημαντική διαφορά. Γι’ αυτό και λέμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τα δυο – τρία πρώτα εικοσιτετράωρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετά την τρίτη ημέρα παύει κάθε κίνδυνος, όμως γενικά η στατιστική μάς δείχνει ότι οι δυο – τρεις πρώτες μέρες συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες για εκδήλωση ενός ισχυρότερου σεισμού».
Σκορδύλης στο iefimerida: Δύσκολο να μιλήσουμε για μετασεισμό
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης, μιλώντας στο iefimerida.gr για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ υποστήριξε ότι «έγινε στον ίδιο χώρο με τις προηγούμενες δονήσεις. Δηλαδή, βλέπουμε ότι έχει διεγερθεί η ίδια περιοχή και δεν έχουμε επέκταση της σεισμικής διέγερσης».
Σύμφωνα και με τον κ. Σκορδύλη, τα μέχρι στιγμής στοιχεία συγκλίνουν στην εκδοχή της σμηνοσειράς σεισμών. «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για μετασεισμό καθώς το μέγεθος είναι πολύ κοντά στα 4,9 Ρίχτερ της 7ης Ιανουαρίου. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι πρόκειται για σμηνοσειρά. Εννοούμε ότι δεν παρατηρούμε την τυπική προσεισμική ή μετασεισμική δραστηριότητα, με τα μεγέθη να διαφέρουν σημαντικά. Έχουμε κοντινά μεγέθη σεισμών. Το φαινόμενο, ωστόσο, είναι σε εξέλιξη και το παρακολουθούμε».
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης, καταλήγοντας, τονίζει ότι «το θετικό στοιχείο είναι ότι δεν έχουμε επέκταση του χώρου της σεισμικής διέγερσης. Δηλαδή, την επέκταση σε κάποιο, πιθανώς, μεγαλύτερο ρήγμα που θα μπορούσε να δώσει έναν πιο ισχυρό σεισμό».
Γιατί προκαλούν αναστάτωση οι τελευταίοι σεισμοί
Ερωτηθείς για τη γενικότερη σεισμική διέγερση που παρατηρείται στη χώρα, ο Σταύρος Τάσσος επισημαίνει πως οι τελευταίες δονήσεις «μας απασχολούν καθώς οι σεισμοί κατά το τελευταίο διάστημα καταγράφονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και γίνονται αισθητοί, με συνέπεια να ανησυχεί ο κόσμος».
Ο κ. Τάσσος υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας. Είμαστε η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη, καθώς εδώ γίνεται το 60% των δονήσεων της ηπείρου. Ταυτόχρονα έχουμε την τύχη πολλοί από αυτούς τους σεισμούς, που σε άλλη περίπτωση μπορεί να ήταν καταστροφικοί, να γίνονται σε θαλάσσιο χώρο. Στον αντίποδα, στην Τουρκία, που έχει μικρότερη σεισμικότητα, καθώς οι σεισμοί γίνονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι συχνά καταστροφικοί, με θύματα και ζημιές σε υποδομές».
Σύμφωνα με τον Σταύρο Τάσσο, «γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια εξαιρετικά σεισμογενή χώρα. Τους σεισμούς δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι. Να επενδύσουμε στην αντισεισμική προστασία, μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, πόρους, επιμονή, δεν είναι κάτι επικοινωνιακό και εφήμερο».
Παπαζάχος: Δεν έχει τελειώσει η σεισμική ακολουθία, χρειάζεται προσοχή
Νωρίτερα, στο iefimerida.gr μίλησε και ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής στο ΑΠΘ. Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι ο πρωινός σεισμός που ταρακούνησε τη Λέσβο έγινε κοντά στο ίδιο σημείο με τις δονήσεις που σημειώθηκαν στο νησί τις προηγούμενες ημέρες.
«Είναι στην ίδια περιοχή, λίγο πιο δυτικά. Η σεισμική ακολουθία δεν έχει σταματήσει αυτές τις ημέρες. Δεν φαίνεται να έχουμε τελειώσει ακόμη. Θέλει ακόμα μεγάλη προσοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.
Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο σημερινός σεισμός των 4,8 Ρίχτερ είναι πιθανότατα μετασεισμός. «Δεν έχουμε συλλέξει ακόμα όλα τα δεδομένα, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα» είπε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Η ανακοίνωση του δήμου Μυτιλήνης για τον σεισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί νέες ζημιές από τον πρωινό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ.
Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Μυτιλήνης αναφέρει τα εξής:
Μετά τον νέο ισχυρό σεισμό 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Λέσβο το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, επικοινώνησε άμεσα με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος τόνισε ότι «το φαινόμενο είναι σε αποδόμηση, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και είμαστε σε ετοιμότητα».
Ο Δήμαρχος επικοινώνησε ακόμη με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με την Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, κ. Κατερίνα Στρατάκη, η οποία λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και με βάση το Πρωτόκολλο, πρότεινε τα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.
Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Προστασία του Δήμου βρίσκεται σε ετοιμότητα και σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις Δημοτικές Ενότητες για οτιδήποτε χρειαστεί.