Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Λέσβου.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης, μιλώντας στο iefimerida.gr για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ υποστηρίζει ότι «έγινε στον ίδιο χώρο με τις προηγούμενες δονήσεις. Δηλαδή, βλέπουμε ότι έχει διεγερθεί η ίδια περιοχή και δεν έχουμε επέκταση της σεισμικής διέγερσης».
Σκορδύλης στο iefimerida: Σε εξέλιξη το φαινόμενο, τα στοιχεία δείχνουν σμηνοσειρά
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδύλη, τα μέχρι στιγμής στοιχεία συγκλίνουν στην εκδοχή της σμηνοσειράς σεισμών. «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για μετασεισμό καθώς το μέγεθος είναι πολύ κοντά στα 4,9 Ρίχτερ της 7ης Ιανουαρίου. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι πρόκειται για σμηνοσειρά. Εννοούμε ότι δεν παρατηρούμε την τυπική προσεισμική ή μετασεισμική δραστηριότητα, με τα μεγέθη να διαφέρουν σημαντικά. Έχουμε κοντινά μεγέθη σεισμών. Το φαινόμενο, ωστόσο, είναι σε εξέλιξη και το παρακολουθούμε».
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης, καταλήγοντας, τονίζει ότι «το θετικό στοιχείο είναι ότι δεν έχουμε επέκταση του χώρου της σεισμικής διέγερσης. Δηλαδή, την επέκταση σε κάποιο, πιθανώς, μεγαλύτερο ρήγμα που θα μπορούσε να δώσει έναν πιο ισχυρό σεισμό».
Η «ταυτότητα» του νέου σεισμού
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:38, περίπου 5 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου και είχε εστιακό βάθος 12,4 χιλιόμετρα.
Δείτε το επίκεντρο του σεισμού:
Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση καταγράφεται στα 5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες (7/1) το νησί «ταρακουνήθηκε» από δύο ισχυρούς σεισμούς, 4,9 και 4,7 Ρίχτερ, και μάλιστα κοντά στο ίδιο σημείο.