Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Πέμπτης προκάλεσε ανησυχία, τόσο στη γειτονική Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ταρακουνώντας, όπως καταγράφηκε σε πλήθος βίντεο, ολόκληρα κτίρια.
Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν τη δραστηριότητα κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.
Σκορδίλης για τον σεισμό στην Τουρκία: Υπήρχε δραστηριότητα επί δυο περίπου εβδομάδες στο ίδιο ακριβώς σημείο
Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, εξηγεί ότι «υπήρχε δραστηριότητα στον ίδιο ακριβώς χώρο, όπου έγινε ο σεισμός της Πέμπτης, τις τελευταίες μία με δυο εβδομάδες. Είναι νωρίς, όμως αυτό που βλέπουμε ως τώρα είναι ότι η περιοχή που έχει διεγερθεί είναι ένας χώρος κοντά στα 10 χιλιόμετρα. Μια τέτοια διάσταση δεν δικαιολογεί σεισμούς πάνω από 5,7» προσθέτει ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Σκορδίλη, «πάνω στο ρήγμα της βόρειας Ανατολία υπάρχουν περιοχές που έχουν πολύ καιρό να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Γι’ αυτό και είχαν εκφραστεί φόβοι από Τούρκους συναδέλφους και από συναδέλφους άλλων χωρών. Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια κομμάτια τα οποία “χρωστούν” κάποια στιγμή να δώσουν κάποιον ισχυρό σεισμό».
Ο καθηγητής του ΑΠΘ διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «αυτό βέβαια δεν μπορεί να συνδέεται με κάθε περίπτωση μικροδραστηριότητας στην περιοχή». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και το αν μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Σκορδίλης παρατηρεί:
«Ο σχηματισμός της βόρειας Ανατολίας διασχίζει το βόρειο Αιγαίο και καταλήγει στις Σποράδες. Ολος αυτός ο σχηματισμός επηρεάζει εν δυνάμει τη σεισμικότητα της βόρειας Ελλάδας. Ο συγκεκριμένος σεισμός, ωστόσο, έγινε αρκετά ανατολικά, με μέγεθος όχι πολύ ιδιαίτερα. Γι’ αυτό εκτιμούμε, εκ πρώτης, ότι δεν θα επηρεάσει τη χώρα».