Σήμερα συμπληρώνονται 22 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Αθήνας μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που προκάλεσε τον θάνατο 143 ανθρώπων και τεράστιες ζημιές σε κτίρια και υποδομές.
Ο σεισμός «χτύπησε» στις 14:56:50 τοπική ώρα και είχε διάρκεια 15 δευτερολέπτων. Από την αυτοψία σε 111 από τα θύματα του σεισμού, 36 άνθρωποι πέθαναν από τραύματα, 38 άνθρωποι έφεραν τραύματα από τα οποία κινδύνευε η ζωή τους ενώ 31 πέθαναν από ασφυξία. Οι περισσότεροι από τους θανάτους (102/111) οφείλονται σε καταρρεύσεις κτιρίων, τρία από αυτά εργοστάσια. Από τους υπόλοιπους, έξι έχασαν τη ζωή τους λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, δύο από τραύματα όταν πήδηξαν από το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν και ένας όταν χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο.
Αμεση ήταν η ανταπόκριση των συνεργείων διάσωσης και κατάφεραν να διασώσουν από τα συντρίμμια τουλάχιστον 85 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί. Από το σεισμό 2.000 άτομα τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι.
Η κατάρρευση του κτιρίου Ρικομέξ και η διάσωση της 40χρονης
Σε εξαώροφο κτίριο στο Μενίδι, που στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία εμπορική, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν αυτό κατέρρευσε μετά το χτύπημα του σεισμού. Στα συντρίμμια του κτιρίου ανάμεσα στους διασώστες βρέθηκε και ειδικό κλιμάκιο από τη Γαλλία, οι άνδρες του οποίου κατάφεραν να βγάλουν από τα συντρίμμια του εργοστασίου μία 40χρονη γυναίκα, η οποία ήταν εγκλωβισμένη για 46 ώρες. Το βίντεο του AP από τη διάσωση της γυναίκας είναι συγκλονιστικό.
Οι Γάλλοι διασώστες χρειάστηκαν 11 ώρες
Μετά από σχεδόν 11 ώρες εργασίας, η ομάδα διάσωσης από τη Γαλλία κατάφερε να απεγκλωβίσει την 40χρονη, οι οποία είχε υποστεί κατάγματα.
«Στην αρχή νόμιζε ότι δεν θα τα καταφέρει, αλλά της είπαμε " Όχι θα τα καταφέρεις" και την ενθαρρύνουμε και πήρε δύναμη σε αυτό», ανέφερε στην κάμερα του AP ο υπολοχαγός Κορνέλ Στούντερ, επικεφαλής της γαλλικής ομάδας.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 18 χλμ από το κέντρο της Αθήνας
Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε πολλές καταστροφές εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, καθώς και του μικρού εστιακού βάθους, από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα. Στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστες ρηγματώσεις και ήταν δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του σεισμού.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Γενικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε ανακοινώσει αρχικά (το 1999) πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας. Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ' ύψος του εδάφους που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη και έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 Ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο. Ο σεισμός προήλθε από τεκτονική δράση. Η διάρρηξη έφτασε μέχρι 1,2 χιλιόμετρα από την επιφάνεια στην περιοχή της Μονής Κυπριανού στη Φυλή.