Ένας νεκρός και 11 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 στην Κρήτη.
Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους εννέα τραυματίες οι επτά είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας, ενώ οι δύο φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να προστατευθούν. Μάλιστα μετά τα 5, 8 Ρίχτερ η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη.
Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.
Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.
Κάποιοι πολίτες, για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ
«Ο σεισμός αυτός ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι το φαινόμενο είχε τελειώσει μετά την τετράμηνη διέγερση στην όλη περιοχή. Διαψευσθήκαμε όλοι γιατί αυτός ο σεισμός ήταν αναπάντεχος», δήλωσε μιλώντας στην Δημόσια Τηλεόραση ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας.
«Μετά τον μεγάλο σεισμό που είχε τελικά μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή του Ηρακλείου, πάμε με ειδική πτήση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για να εκτιμήσουμε από κοντά την όλη κατάσταση και να κάνουμε την οργάνωση της κατάστασης». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, χρειάζεται πολύ προσοχή μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου.
«Τα σχολεία θα διακόψουν τα μαθήματα. Όσοι είναι σε παλιά κτίρια πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τη βεβαιότητα ότι είναι ο κύριος σεισμός», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Παπαδόπουλος: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός
«Ήταν ένας σοβαρός σεισμός. Έχουμε συνηθίσει οι σεισμοί να γίνονται στη θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά σημειώθηκε πάνω στο νησί, σε μια περιοχή η οποία είχε σεισμική διέγερση τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφορικά με την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.
«Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός αλλά δεν είμαστε βέβαιοι», επισήμανε. Κάλεσε τις τοπικές αρχές να κάνουν αμέσως αυτοψία για να διαπιστώσουν αν και πόσα κτίρια έχουν πληγεί. Ζήτησε, επίσης, να μείνουν έξω από τα σπίτια τους, όσοι βλέπουν σημάδια και ρωγμές στα κτίρια. από τους κατοίκους. «Στις 21 Ιουλίου είχε συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και είχαμε καταλήξει στο πόρισμα ότι ενδεχομένως να γίνει ένας μεγάλος σεισμός και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σημειώνεται ότι η μεγάλη σεισμική δόνηση έκανε την Πολιτική Προστασία να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος».
Παντελώς άγνωστο είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.
«Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ. Παπαζάχος. Εκτίμησε δε, ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός».
Οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο, όπως πρόσθεσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο κ. Σκορδύλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».
Κλείνουν τα σχολεία στο Ηράκλειο μετά τον σεισμό
Την ίδια ώρα, κλείνουν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.