Σεισμός μεγέθους 5,4 ρίχτερ, σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τις δύο μεσημέρι στο Βόρειο Αιγαίο στη Χαλκιδική, ήτοι λίγο νοτιότερα της χερσονήσου του Άθω.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 10 χλμ, ενώ το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23χλμ νοτιοδυτικά της χερσονήσου Άθω. Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 13:48 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.4 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 229 χλμ. ΒΒΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ΝΝΔ της πόλης του Άθου.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
- ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 39.9852 Βόρεια
- ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 24.2757 Ανατολικά
Πάνω από δέκα οι μετασεισμοί
Πάνω από 10 μετασεισμοί, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,5 ρίχτερ, σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο του βορείου Αιγαίου, μεταξύ του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, ύστερα από τον κύριο που σημειώθηκε στις 13:48 σήμερα, μεγέθους 5,4 ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο βάρδιας στον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Όρους, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και εστιακό βάθος 19,3 χιλιόμετρα.
Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:26 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΒΒΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ. ΝΝΔ της πόλης του Άθου.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
- ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 40.0127 Βόρεια
- ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 24.2802 Ανατολικά
Tι λένε οι σεισμολόγοι για το σεισμό ανοικτά του Αγίου Όρους
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης ανέφερε στο iefimerida.gr ότι η μετασεισμική ακολουθία του φαινομένου είναι φυσιολογική, όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.
«Η περιοχή αυτή έχει μεγάλο σεισμολογικό ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί την προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι το 1965 είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, το 1982 δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ και το 1983 δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί το φαινόμενο.
Την εκτίμηση ότι θα σημειωθούν μετασεισμοί σε ένα ρήγμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερη περίπτωση» εξέφρασε στο ThessToday.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς όπως εξηγεί στο παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί. «Υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς. Το θέμα είναι δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί το ρήγμα γιατί είναι ιδιαίτερη περίπτωση», τόνισε ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι «στο παρελθόν έχει δώσει πάρα πολλούς σεισμούς και χρειάζεται προσοχή. Οι μετασεισμοί θα σημειωθούν στο γύρο χώρο από Σιθωνία και Άγιο Όρος».
Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα που κινείται με γρήγορο ρυθμό, με δυτική κατεύθυνσ,η επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος.