Αναστατώθηκαν οι κάτοικοι της Αττικής από τους 4 Τέσσερις απανωτούς σεισμούς μικρής έντασης τα ξημερώματα και το πρωί σε Χαλάνδρι, Παλλήνη και Αγία Παρασκευή.
Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Το ρήγμα είναι μικρό και δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερες δονήσεις, λένε οι επιστήμονες, που θεωρούν θετικό ότι η ενέργεια εκτονώνεται με ασθενείς σεισμούς.
Ο πρώτος σεισμός εντάσεως 2,7 Ρίχτερ έγινε στις 03:20 τα ξημερώματα, με επίκεντρο δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χαλανδρίου. Δεύτερος σεισμός μεγέθους 1,9 ρίχτερ σημειώθηκε στις 5 το πρωί, 1,8 Ρίχτερ λίγο μετά τις 07:00 και στις 09:00 σημειώθηκε νέα δόνηση 2 Ρίχτερ.
Λέκκας: «Τα ρήγματα είναι μικρά, δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού»
Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, είπε ότι τα «τα ρήγματα αυτά είναι μικρά, δεν ήταν γνωστά ρήγματα, δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού γιατί το μήκος τους είναι εξαιρετικά περιορισμένο και μέσα από μια δραστηριότητα αντίστοιχη θα αποσβεστεί η συσσώρευση των τεκτονικών δυνάμεων στην περιοχή».
Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Μαρούσι, Αμπελόκηπους, Γαλάτσι, Ζωγράφου, Ψυχικό, Πατήσια αλλά και στα Βόρεια Προάστια.
Γκάνας: «Τα κτήρια στην Αττική αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερες δονήσεις»
«Η σεισμικότητα οφείλεται στην κίνηση ρευστών που υπάρχουν στο ανώτερο τμήμα του φλοιού. Επίσης, τα κτήρια στην Αττική είναι κτισμένα με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερες δονήσεις», σημείωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκάνας.
Από τις 13 Δεκέμβριου άρχισε να εκδηλώνεται μια ασθενής σεισμική δραστηριότητα στη βορειοανατολική Αττική αλλά σύμφωνα με τους σεισμολόγους η δραστηριότητα περιλαμβάνει σεισμούς που δεν ξεπερνούν τα 3 Ρίχτερ, γίνονται έντονα όμως αισθητοί γιατί είναι σε μικρό βάθος.
Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν και μεταξύ Κάσου και Κρήτης. «Οι σεισμοί εκδηλώθηκαν στον υποθαλάσσιο χώρο και δεν είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη των φαινομένων», είπε ο κ. Λέκκας.