Για το αν προκαλούν ανησυχία οι δύο μικροί σεισμοί που σημειώθηκαν χθες σε Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή μίλησε ο καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Καρακώστας.
Οι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα, με διαφορά λίγης ώρας, ήταν της τάξης των 2, 3 και 2,8 Ρίχτερ. Ο πρώτος σεισμός είχε επίκεντρο την Αγία Παρασκευή και ο δεύτερος το Χαλάνδρι.
«Από εδώ και πέρα θα ξέρετε ότι, όταν γίνει ένας σεισμός 2,8 Ρίχτερ και είστε 5-10 χλμ. από το επίκεντρο αυτού του σεισμού, έτσι θα τον νιώσετε» είπε αρχικά, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Open.
Βασίλης Καρακώστας: Δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής που να είναι ανησυχητικά και πρέπει να μείνουμε σε αυτό
«Δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής που να είναι ανησυχητικά και πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Έγινε αυτός ο σεισμός, έγινε ένας άλλος 2,3 ρίχτερ λίγο νωρίτερα και ακολούθησαν και κάποιοι άλλοι, το μέγεθος των οποίων όμως είναι μικρότερο από 1,7 Ρίχτερ. Αυτοί καταγράφηκαν μόνο από τα όργανα, προφανώς δεν έγιναν αισθητοί και νομίζω ότι αυτή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
«Δεν έχουμε κάποια στοιχεία που να είναι επιβαρυντικά για την περιοχή και νομίζω πρέπει να μείνουμε σε αυτό», πρόσθεσε, ενώ, ερωτηθείς αν θα πρέπει από εδώ και πέρα να περιμένουμε τέτοιους σεισμούς, απάντησε: «Σε διάφορες περιοχές τυχαίνει να γίνονται τέτοιες μικροεξάρσεις, δεν μπορεί κανείς να τις προσδιορίσει από πριν, γιατί τα ρήγματα αυτά που προκαλούν τέτοιους σεισμούς είναι πολύ μικρά, είναι διάσπαρτα και υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου».
Τι είπε για το ρήγμα που υπάρχει στο σημείο όπου έγιναν οι σεισμοί την Τετάρτη
«Όλοι οι σεισμοί που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι είναι ένα μικρό ρήγμα, μικρότερο από 1 χιλιόμετρο, βρίσκεται σε κάποιο βάθος, γι' αυτό δεν υπάρχουν στοιχεία στην επιφάνεια για το ρήγμα αυτό... Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι καθησυχαστικά και θα πρέπει να μείνουμε σε αυτά», σημείωσε ο καθηγητής.
Ερωτηθείς αν είναι ανησυχητικό το ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχουμε ισχυρούς σεισμούς, ο κ. Καρακώστας απάντησε: «Aπό το 2021 που έγινε ο σεισμός στον Τύρναβο, δεν έχει γίνει κάποιος ειδικός σεισμός και το σίγουρο είναι ότι θα ξαναγίνει, δεν υπάρχει περίπτωση και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια ειδική μελέτη γι' αυτό. Μπορεί να είναι κάποιες περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο, άλλες λιγότερο». «Πολλές φορές όμως οι ισχυροί σεισμοί γίνονται σε θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές, κι αυτό τους κάνει να είναι ακίνδυνοι», συμπλήρωσε.
«Να είμαστε σοβαροί όμως και να είμαστε έτοιμοι για όσα μέτρα πρέπει να έχουμε πάρει από πριν για να αντιμετωπίσουμε έναν σεισμό» είπε, τέλος.