Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες στη χώρα μας σχετικά με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει τον τελευταίο χρόνο για τα σκευάσματα που ρυθμίζουν την όρεξη και βοηθούν στην απώλεια βάρους και κυρίως το Ozempic, το οποίο ωστόσο προορίζεται για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και είναι εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για τη θεραπεία τους.
Η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση του συγκεκριμένου σκευάσματος έχει προκαλέσει σοβαρή έλλειψη στα ράφια των φαρμακείων και ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει μια τεράστια ανασφάλεια στους ασθενείς με διαβήτη. Μάλιστα, σε απόγνωση βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2.
Λίνα Πάσχου: Τα σκευάσματα που περιορίζουν το αίσθημα της πείνας
Μιλώντας στο iefimerida, η Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑΛίνα Πάσχου σημειώνει πως τα σκευάσματα που ρυθμίζουν τον κορεσμό είναι τέσσερα, το Ozempic, το Trulicity, το Saxenda και το Victoza. «Το Ozempic (σεμαγλουτίδη) και το Trulicity (ντουλαγλουτίδη) είναι εβδομαδιαίες ενέσεις, ενώ τα Saxenda και Victoza ημερήσιες. Και τα τέσσερα σκευάσματα βασίζονται στην ορμόνη GLP-1, η οποία ενισχύει την απελευθέρωση ινσουλίνης (της ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα) και επιπλέον ''στοχεύει'' στον εγκέφαλο, περιορίζοντας το αίσθημα της πείνας».
Σύμφωνα με την κ. Πάσχου, τελικά αυτό που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση των συγκεκριμένων σκευασμάτων είναι να μειώνεται η πρόληψη τροφής. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως όντως μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, τα φάρμακα αυτά προορίζονται κυρίως για διαβητικούς.
«Στη χώρα μας το Ozempic προορίζεται μόνο για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2»
«Στην Ελλάδα το Ozempic έχει πάρει έγκριση ως διαβητικό φάρμακο και προορίζεται μόνο για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνθρωποι να ''βαφτίζονται'' διαβητικοί και τελικά να τους χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο, σε βάρος των πραγματικών ασθενών που το έχουν απόλυτη ανάγκη», τονίζει η καθηγήτρια στο iefimerida.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τους οποίους μπορεί να βοηθήσει το συγκεκριμένο σκεύασμα. Ωστόσο, απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν πάντοτε οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
«Είναι πολύ σημαντικό για την επιστήμη ότι πλέον έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε φάρμακα για τη συγκράτηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, όσο καλό μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο σκεύασμα σε έναν παχύσαρκο άνθρωπο, απόλυτη προτεραιότητα στην πρόσβασή του θα πρέπει να έχουν οι ασθενείς με διαβήτη, για τους οποίους είναι εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο», τονίζει η Λίνα Πάσχου.
Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το Ozempic
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει πως οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος Ozempic που χορηγείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είναι σχεδόν ανύπαρκτες το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, ζητεί ελέγχους για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων και κάνει λόγο μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα, καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.