Η μετάλλαξη Όμικρον «κυριαρχεί» πια στη χώρα, καθώς μεταδίδεται μαζικά και ανεξέλεγκτα.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν έχει ακόμη διαφανεί μεγάλος βαθμός νοσηρότητας, όπως της παραλλαγής Δέλτα, ωστόσο η ευρεία διασπορά της στην κοινότητα κάνει τους υγειονομικούς να φοβούνται περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Στη χώρα μας σήμερα διπλασιάστηκε σχεδόν το νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με τον ασύλληπτο, πριν από λίγες εβδομάδες, αριθμό των 50.126 κρουσμάτων. Οι ειδικοί περιμένουν αύξηση των μολύνσεων, καθώς η κορύφωση αναμένεται περί τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, για να ακολουθήσει η πτώση, σύμφωνα με τα μοντέλα που εξετάζονται.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην Αττική τα κρούσματα άγγιξαν τις 20.000 και στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τις 5.000.
Ειδικότερα, στο λεκανοπέδιο εντοπίζονται σήμερα 19.828 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 5.459, ενώ τριψήφια και τετραψήφια είναι οι νέες μολύνσεις σε 55 από τις 73 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Την ίδια ώρα, άλλοι 452 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 619 και κατά 84.81% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 21.000 νεκρών από κορωνοϊό, φτάνοντας τους 21.053 από την αρχή της πανδημίας.
Τα αυξημένα κρούσματα Covid-19 λόγω Όμικρον υποχρεώνουν σε αλλαγή του τρόπου χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο κ. Πλεύρης είπε ότι με ΚΥΑ, που θα εκδοθεί άμεσα (αναμένεται τις επόμενες ώρες), οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με PCR.
Προκειμένου για αναρρωτική άδεια από την εργασία αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζόμενους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.
Η μετάλλαξη Όμικρον πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων αναμενόμενο, δεδομένου ότι η Όμικρον είναι η πλέον μεταδοτική, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, η οποία σε πρώτη φάση παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως, και στις απλές κλίνες.
«Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται» σημείωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Άμεσα, όπως είπε, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά.
Συνεργασία υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές, κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση», είπε ο υπουργός, «και προβαίνουμε σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται».
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, αναγκάζει την Πολιτεία να λαμβάνει νέα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού. Η κατάσταση δυσκολεύει, δε, καθώς περιθώρια για οριζόντιο lockdown, δεν υπάρχουν.
Πλέον, σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένας γνωστός που να έχει κολλήσει, ενδεικτικό ότι η Όμικρον έχει εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας. Παράλληλα, έχουν παρατηρηθεί και οι πρώτες δυσλειτουργίες στην αγορά και στους εργασιακούς χώρους, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων και της αναγκαστικής καραντίνας για σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
Σοκαριστικό είναι και το δεδομένο, ότι τα κρούσματα στα παιδιά αγγίζουν τα 8.000, πριν οι μαθητές επιστρέψουν στις τάξεις των σχολείων από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Μόνη λύση ο μαζικός εμβολιασμός, εξ ου και οι εκκλήσεις των ειδικών σε όσους δεν έχουν πειστεί ακόμα - περίπου το 30% στη χώρα μας - να σπεύσουν να εμβολιαστούν ή να κάνουν την ενισχυτική δόση, ώστε να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους, αφού σύμφωνα με όλες τις μελέτες, ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός έναντι της Όμικρον.
Ωστόσο, τα εμβόλια και κυρίως η ενισχυτική δόση είναι η λύση για να μη νοσήσει όποιος έχει κολλήσει, σοβαρά, καθώς και για να περιοριστεί η μεταδοτικότητα.
Εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στα τέλη Ιανουαρίου
Πάντως, ακόμα κι αν το τέλος της πανδημίας φαντάζει μακρινό (επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να επέλθει περίπου το καλοκαίρι του 2022) ο «εφιάλτης», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένεται να μετριαστεί ήδη από τα τέλη αυτού του μήνα, οπότε και αναμένεται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Θεωρούμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση αυτά που είδαμε στη Νότιο Αφρική, θα είναι σύντομη. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα» είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο κ. Μαγιορκίνης συνέστησε σε όσους έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα να αποφεύγουν για τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες τις επαφές με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, ενώ, αν είναι απαραίτητο να τους συναντήσουν, να κάνουν νωρίτερα self-test και να φορούν μάσκες.
«Για όσους έχουν εμβολιαστεί, ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη δημιουργηθεί πίεση από τις ηλικίες των 60 ετών και άνω, αλλά και από τους ανεμβολίαστους», ανέφερε χαρακτηριστικά.