Τι οδήγησε στην μόλυνση του υδροδοτικού δικτύου στη Μαγνησία σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη - iefimerida.gr

Τι οδήγησε στην μόλυνση του υδροδοτικού δικτύου στη Μαγνησία σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη

νερό βρύσης
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή τη μόλυνση του πόσιμου νερού στη Μαγνησία που προκάλεσε δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

«Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων έχει να κάνει με την ισορροπία ανάμεσα στο τεχνολογικό σύστημα που φτιάχνει ο άνθρωπος, το σύστημα με το δίκτυο, με τις μονάδες επεξεργασίας, με τις δεξαμενές και το οικοσύστημα, δηλαδή το νερό στο φυσικό περιβάλλον, το οποίο έρχεται σε ισορροπία με τον άνθρωπο - διαχειριζόμενο, ας το πω έτσι» είπε αρχικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι οδήγησε στην μόλυνση του υδροδοτικού δικτύου στη Μαγνησία

Για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «στην περιοχή υπήρξε μια βροχόπτωση αρκετά σημαντική πρόσφατα, ενώ αντίστοιχα υπήρξαν και διακοπές του δικτύου» και ότι «τα δύο αυτά συμβάντα, που είναι ανεξάρτητα το ένα το άλλο, στην πραγματικότητα έχουν τη δυναμική να επιμολύνουν ένα κομμάτι του δικτύου αν εκεί υπάρχουν διαρροές». «Πράγματι υπάρχει ένα θέμα συντήρησης και καλής διαχείρισης», πρόσθεσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα καλό δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων και των υπογείων υδάτων»

Σημείωσε ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να πάμε σε μια μοντέρνα διαχείριση των υδάτων. Γίνεται, όπως είναι γνωστό μια προσπάθεια. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο μετά την πλημμύρα την περσινή. Αλλά είναι μια ευκαιρία να το ξαναδούμε λίγο από την αρχή εγώ είχα πει και παλιότερα και μετά την πλημμύρα ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα καλό δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων και των υπογείων υδάτων. Γιατί δεν είναι μόνο το τι συμβαίνει στο δίκτυό μας, όπως είναι φανερό ή όπως είπα, είναι μια ισορροπία με το οικοσύστημα.

Τι λέει ο καθηγητής Σαρηγιάννης για την επιτήρηση του υδροδοτικού δικτύου από Δήμους και Περιφέρειες

»Άρα είναι σημαντικό ο Περιφερειάρχης ή έστω ο Δήμαρχος ανάλογα με την περιοχή, να έχει τη δυνατότητα να έχει μια εικόνα. Όπως βλέπεις το κοντέρ του αυτοκινήτου του πόσο τρέχει να βλέπεις σε τι κατάσταση είναι το σύστημα του νερού δεν είναι τόσο δύσκολο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεχνολογίες και με αυτόματους αισθητήρες, με δεδομένα τηλεμετρίας. Είναι σχετικά εύκολο να το φτιάξεις, δηλαδή το κάνουμε σε μια σειρά από ερευνητικά έργα. Είναι απλώς εύκολο να το πεις ότι θα το εφαρμόσεις στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη ευαισθητοποίηση. Δυστυχώς όλα αυτά επειδή είναι πράγματα που δεν τα βλέπει κανείς, το δίκτυο είναι θαμμένο, ανοίγουμε τη βρύση, χρησιμοποιούμε το νερό».

«Οι νέοι αισθητήρες χρησιμοποιούν και τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν χρειαζόμαστε αναγκαστικά τεχνητή νοημοσύνη για να το κάνουμε αυτό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανθρώπινη νοημοσύνη υπογράμμισε τέλος ο κ. Σαρηγιάννης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ