Για την αυξητική τάση στα κρούσματα αλλά και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Η αναστροφή της αποκλιμακωτικής πορείας που είχαμε όλο τον Ιούνιο ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου, όπου εκεί λέμε ότι ξεκίνησε και το 4ο κύμα, λόγω της χαλάρωσης που επήλθε με το καλοκαίρι, την ανάγκη διασκέδασης, την απελευθέρωση πολλών περιορισμών, αλλά και το γεγονός ότι θεωρήσαμε ότι τελειώσαμε με την πανδημία», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, χθες.
Γιατί παρατηρείται τέτοια αύξηση στα κρούσματα;
Όπως εξήγησε, σε εκείνο το χρονικό σημείο «είχαμε την ταυτόχρονη αύξηση δύο στελεχών, της νιγηριανής μετάλλαξης, η οποία είναι στη φάση της έντονης ανάπτυξής της και τα αρχικά βήματα της μετάλλαξης Δέλτα ή αλλιώς ινδικής μετάλλαξης. Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε και που ζήσαμε τις 10 πρώτες ημέρες του Ιουλίου είναι το ταυτόχρονο αποτέλεσμα της χαλάρωσης και της ανάπτυξης των δύο μεταλλάξεων».
Ερωτηθείς για το 4ο κύμα του κορωνοϊού, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού. «Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 82% των ενηλίκων ή ακόμα και στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα φτάσουμε στα νούμερα που έχουμε προβλέψει», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αν συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών ως έχει τώρα, θα δούμε μια κορύφωση περίπου στον Δεκαπενταύγουστο που θα είναι από τα είναι ανάμεσα στα 3.500 με 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται».
Θα πάμε σε νέο lockdown;
Μάλιστα, αναφερόμενος στο σενάριο να έχουμε 18.000 κρούσματα την ημέρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σενάριο θα ισχύσει αν σταματήσει ο εμβολιασμός στο 55% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή +10% από αυτό που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως υγειονομικοί, άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους και εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ενώ στην ερώτηση για ένα νέο lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει τέτοια πίεση. «Δεν μπορούμε να το διαγράψουμε από τη φαρέτρα των μέτρων διότι κανένα σύστημα υγείας, όχι μόνο το ελληνικό, δεν μπορεί να αντέξει τέτοια πίεση», σχολίασε.