«Θα χρειαστεί ένας χρόνος και ίσως παραπάνω για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις υποδομές στον Θεσσαλικό κάμπο», αναφέρει στο iefimerida.gr o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.
Παράλληλα ο κ.Σαρηγιάννης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε εκτίμηση του υπολειπόμενου υγειονομικού κινδύνου, της μόλυνσης των εδαφών και του νερού, αλλά και της διάβρωσης του εδάφους σε σχέση με τις ανθρωπογενείς υποδομές.
«Πρέπει με συστηματικά και μεθοδικά βήματα να υπολογίσουμε και να εκτιμήσουμε σωστά τον κίνδυνο τόσο για τον ντόπιο πληθυσμό όσο και για όλους μας με δεδομένο τον ρόλο της Θεσσαλίας ως προς τον εφοδιασμό της διατροφικής αλυσίδας. Είναι σημαντικό να γίνουν όλα σωστά», λέει.
Η κατάλληλη στιγμή, για να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις, αναλύσεις και αξιολόγηση της κατάστασης, είναι τώρα που αρχίζουν να υποχωρούν τα νερά. «Θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν σημεία με σημαντική επιμόλυνση του εδάφους και αντίστοιχα στα υπόγεια ύδατα. Με βάση αυτά τα στοιχεία υπάρχουν τεχνικές διαδικασίες εξυγίανσης του εδάφους όσο και των νερών. Αυτές οι διαδικασίες όμως απαιτούν χρόνο. Πρέπει να περιμένουμε ώστε οι κάτοικοι να δουν από κοντά ποια είναι η κατάσταση και μαζί με τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν ποιο είναι το επίπεδο επιμόλυνσης των σπιτιών και των οικοσυσκευών», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.
Σπίτια και οικοσυσκευές θα πρέπει να απολυμανθούν
Ο ίδιος μάλιστα κάνει λόγο για μια διαδικασία απολύμανσης των σπιτιών αλλά και των υπαρχόντων μέσα σ’ αυτά πριν αρχίσουν και πάλι να χρησιμοποιούνται. Ενώ, θέτει και ζήτημα ελέγχου των σπιτιών για το εάν είναι κατοικήσιμα λέγοντας ότι «αν έχει μπει το νερό μέχρι το ταβάνι, αρχίζουν να τίθενται αμφιβολίες για την ικανότητα των σπιτιών να κατοικηθούν.
Σε κάθε περίπτωση καταλήγει ότι οι κάτοικοι των χωριών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. «Έχουμε λιμνάζοντα ύδατα με πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών ζώων και τη μόλυνση με μια σειρά από χημικά προϊόντα, φυτικά φυτοφάρμακα, πετρέλαια, βιομηχανικά λάδια κ.α. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κοκτέιλ το οποίο σε τοξικολογικό επίπεδο μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα», καταλήγει.