Σαρηγιάννης για Θεσσαλία: Να γίνουν δειγματοληψίες και αναλύσεις -Σπίτια και οικοσυσκευές πρέπει να απολυμανθούν - iefimerida.gr

Σαρηγιάννης για Θεσσαλία: Να γίνουν δειγματοληψίες και αναλύσεις -Σπίτια και οικοσυσκευές πρέπει να απολυμανθούν

Πλημμυρες στη Θεσσαλια
Πλημμύρες στη Θεσσαλία / Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Θα χρειαστεί ένας χρόνος και ίσως παραπάνω για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις υποδομές στον Θεσσαλικό κάμπο», αναφέρει στο iefimerida.gr o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

Παράλληλα ο κ.Σαρηγιάννης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε εκτίμηση του υπολειπόμενου υγειονομικού κινδύνου, της μόλυνσης των εδαφών και του νερού, αλλά και της διάβρωσης του εδάφους σε σχέση με τις ανθρωπογενείς υποδομές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει με συστηματικά και μεθοδικά βήματα να υπολογίσουμε και να εκτιμήσουμε σωστά τον κίνδυνο τόσο για τον ντόπιο πληθυσμό όσο και για όλους μας με δεδομένο τον ρόλο της Θεσσαλίας ως προς τον εφοδιασμό της διατροφικής αλυσίδας. Είναι σημαντικό να γίνουν όλα σωστά», λέει.

Η κατάλληλη στιγμή, για να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις, αναλύσεις και αξιολόγηση της κατάστασης, είναι τώρα που αρχίζουν να υποχωρούν τα νερά. «Θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν σημεία με σημαντική επιμόλυνση του εδάφους και αντίστοιχα στα υπόγεια ύδατα. Με βάση αυτά τα στοιχεία υπάρχουν τεχνικές διαδικασίες εξυγίανσης του εδάφους όσο και των νερών. Αυτές οι διαδικασίες όμως απαιτούν χρόνο. Πρέπει να περιμένουμε ώστε οι κάτοικοι να δουν από κοντά ποια είναι η κατάσταση και μαζί με τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν ποιο είναι το επίπεδο επιμόλυνσης των σπιτιών και των οικοσυσκευών», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Σπίτια και οικοσυσκευές θα πρέπει να απολυμανθούν

Ο ίδιος μάλιστα κάνει λόγο για μια διαδικασία απολύμανσης των σπιτιών αλλά και των υπαρχόντων μέσα σ’ αυτά πριν αρχίσουν και πάλι να χρησιμοποιούνται. Ενώ, θέτει και ζήτημα ελέγχου των σπιτιών για το εάν είναι κατοικήσιμα λέγοντας ότι «αν έχει μπει το νερό μέχρι το ταβάνι, αρχίζουν να τίθενται αμφιβολίες για την ικανότητα των σπιτιών να κατοικηθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση καταλήγει ότι οι κάτοικοι των χωριών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. «Έχουμε λιμνάζοντα ύδατα με πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών ζώων και τη μόλυνση με μια σειρά από χημικά προϊόντα, φυτικά φυτοφάρμακα, πετρέλαια, βιομηχανικά λάδια κ.α. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κοκτέιλ το οποίο σε τοξικολογικό επίπεδο μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ