Για τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά και την πίεση που αναμένεται να υπάρξει στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Εμείς έχουμε υπολογίσει με βάση την τάση αυτή τη στιγμή και παρά τα- αρκετά ισχυρά- μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, είναι τέτοια η μολυσματικότητα της Δέλτα που περιμένουμε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να είναι το 44%, μεσοσταθμικά, των νέων κρουσμάτων να απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης σήμερα στην εκπομπή του ΟΡΕΝ «Τώρα ό,τι Συμβαίνει».
Ερωτηθείς για το αν μπορεί να γίνει παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου με τις συνθήκες αυτές, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι «εγώ δεν θα έβαζα την παρέλαση σαν προτεραιότητα αλλά τη δημόσια υγεία», ενώ στην ερώτηση για το αν πρέπει να ματαιωθεί, απάντησε πως «ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ναι πρέπει».
Το σύνδρομο long Covid στους ανήλικους
Και όπως τόνισε, αυτό αυξάνει και την πίεση στις νοσηλείες, επισημαίνοντας πως «το σημαντικότερο δεν είναι τα άμεσα αποτελέσματα αλλά σημασία έχει η επίπτωση για το παιδί και την οικογένειά του καθώς και για την κοινωνία. Είναι ένας νέος οργανισμός που έχει τη ζωή μπροστά του. Το πρόβλημα είναι το σύνδρομο long Covid, δηλαδή τα μακροχρόνια αποτελέσματα».
Μάλιστα, αναφερόμενος στο σύνδρομο long Covid, είπε πως «όταν υπάρχουν για μήνες προβλήματα αϋπνίας, έλλειψη συγκέντρωσης, κόπωσης για αρκετούς μήνες- τουλάχιστον αυτά- σε παιδιά που είναι σε φάση ανάπτυξης και διαβάσματος, όπως ένα παιδί Β' Λυκείου, το διαλύει».
Τέλος, για το περιστατικό στη Δράμα που 60χρονος δεν πήρε την αντιβίωση που του χορηγούσαν, τόνισε πως «εκεί η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Εγώ έχω δει τη γιαγιά μου να προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή στο νοσοκομείο. Μια εικόνα που με έχει αλλάξει σαν άνθρωπο. Τίποτα πιο ιερό από την ανθρώπινη ζωή».