Στο αυστηρό lockdown στη Σανγκάη αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας τον λόγο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η τακτική της Κίνας για «μηδενική COVID».
Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο iefimerida.gr, είχε επισημάνει ακριβώς αυτό, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τον ΠΟΥ ή διεθνείς ερευνητές που να στοιχειοθετούν την ύπαρξη νέας μετάλλαξης στην Κίνα. Απέδιδε δε τα σκληρά μέτρα σε τρεις παράγοντες: την πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid-19, που έχει επιλέξει το Πεκίνο, τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου σε σχέση με Pfizer-Moderna και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των υπέργηρων (άνω των 80 ετών).
Σε ερώτηση για τον λόγο που είναι τόσο αυστηρό το lockdown στη Σανγκάη, ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: «Συμβαδίζει με την πολιτική των τελευταίων δύο ετών που εφαρμόζει η Κίνα, της μηδενικής δηλαδή διασποράς του κορωνοϊού. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό για την Κίνα, γνωρίζουμε -ιδιαίτερα από τον Ιανουάριο του 2020 που τους ξέφυγε η πανδημία- ότι εφαρμόζουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις δυτικές κοινωνίες. Επομένως, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αλλά πρόκειται για μία επίσημη πολιτική της κινεζικής ηγεσίας να υπάρχει μηδενική διασπορά του ιού στην Κίνα».
Γιατί η πολιτική της Κίνας στη Σανγκάη είναι αδιέξοδη
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι «το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα του ιού. Θα μπορούσε να δεχτεί κανείς αυτή την πολιτική για μηδενική COVID με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, αλλά τώρα με την Όμικρον 2, που είναι τόσο μεταδοτική και τα εμβόλια που είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αποτροπή της ήπιας νόσησης αλλά πολύ αποτελεσματικά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης, οι στρατηγικές των περισσότερων χωρών έχουν αλλάξει. Δηλαδή, αντί να επιδιώκουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε όσους έχουν νοσήσει».
Μάλιστα, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των εμβολίων, τονίζοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική ότι δεν θα νοσήσει κανείς έστω και ήπια. Ξέρουμε πως οι περισσότεροι θα νοσήσουμε αργά ή γρήγορα. Οι περισσότεροι ήπια, γιατί μας προστατεύουν τα εμβόλια, ελάχιστοι σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο ιός πλέον έχει αλλάξει και «η Κίνα δεν το έχει καταλάβει».
Επίσης, όπως είπε, τα κινεζικά εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna, ενώ απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να συμβαίνει κάτι άλλο, ο κ. Μόσιαλος, απέρριψε αυτές τις θεωρίες, κάνοντας λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.
«Η Κίνα ποιον υποστηρίζει στον πόλεμο με την Ουκρανία; Τον Πούτιν δεν υποστηρίζει; Αν μπαίναμε σε θεωρίες συνωμοσίας, δεν θα το είχαν βγάλει οι Αμερικανοί και ο Φάουτσι;».
Τέλος, σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν προκαλέσει ανησυχία, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για περιστατικά με τις κλασικές μορφές ηπατίτιδας. «Υπάρχει συστηματική επιδημιολογική παρακολούθηση», τόνισε.