«Ανάσα» προσέφεραν στην τουριστική κίνηση σε Σάμο και σε Βόρεια Εύβοια τα Voucher.
Συγκεκριμένα, πολύ σημαντική ώθηση στην εφετινή τουριστική κίνηση της Σάμου και της Βόρειας Εύβοιας έδωσαν τα Voucher των 300 ευρώ και 150 ευρώ αντίστοιχα που διατέθηκαν μέχρι τώρα, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι πρόεδροι των τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων.
Ειδικά τον μήνα Ιούλιο, η παραπάνω διαπίστωση ήταν πολύ φανερή τόσο στην Σάμο όσο και την Βόρεια Εύβοια γεγονός που χάρισε πολλά χαμόγελα αισιοδοξίας σε όλο τον τουριστικό κόσμο των δυο προορισμών, όπως τονίστηκε.
Την τρέχουσα περίοδο και οι δυο αυτές περιοχές βιώνουν έναν εξαιρετικό Αύγουστο από πλευράς πληρότητας στα προσφερόμενα δωμάτια, ενώ δεν αποκλείουν οι φορείς και μια επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν πέραν του Οκτωβρίου. Η παραπάνω διαπίστωση έρχεται να ενισχυθεί από την πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, που επεσήμανε ότι τον Σεπτέμβριο θα διατεθούν εκ νέου 7.000-8.000 άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες των 150 ευρώ για να τις χρησιμοποιήσουν οι πολίτες για τουρισμό στη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο.
Προτεραιότητα η στήριξη στις πληγείσες περιοχές, λέει η Ζαχαράκη
Μια από τις βασικές προτεραιότητές μας αυτό το δύσκολο από πολλές απόψεις έτος ήταν η στήριξη των πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων ειδικά στις πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές και άλλα αίτια, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και συνεχίζει: «Κι αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη με πολλούς τρόπους. Στο υπουργείο Τουρισμού προτεραιοποιήσαμε με ειδική νομοθετική διάταξη τις πληρωμές των ξενοδοχείων και τουριστικών γραφείων πληγεισών περιοχών για το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Συγχρόνως στην καμπάνια μας για την τουριστική περίοδο 2022 δώσαμε ειδική έμφαση στις ξεχωριστές εμπειρίες όπως ο τουρισμός ευεξίας που προσφέρεται στην Βόρεια Εύβοια ενώ έχουμε εντάξει την προβολή του τουρισμού ευεξίας αλλά και ειδικών μορφών τουρισμού όπως τον οινοτουρισμό, τον αλιευτικό τουρισμό, τον αθλητικό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό και άλλες μορφές στο στρατηγικό σχεδιασμό μας με στόχευση σε χώρες-στόχους μέσω εκθέσεων και δράσεων προβολής και επικοινωνίας και για το επόμενο έτος».
Η καμπάνια «Greek4ForYou» , η οποία και αφορούσε τα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λέρος, Σάμος και Κως) θα συνεχιστεί και το 2022 και 2023.
Αναφερόμενη στα πεπραγμένα του υπουργείου στο μέτωπο της ανάπτυξης των θεματικών μορφών τουρισμού τονίζει τα εξής:
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού παρέχουμε τη ειδικότητα του Στελέχους Λουτροθεραπείας/ Θαλασσοθεραπείας αποκλειστικά με πιλοτική εφαρμογή της στην Αιδηψό της για το 2022. Η επιτυχημένη τουριστική καμπάνια «Greek4ForYou» , η οποία και αφορούσε τα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λέρος, Σάμος και Κως) θα συνεχιστεί και το 2022 και 2023 με ένα ειδικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής στο εξωτερικό αλλά και την ελληνική αγορά με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα στοχευμένα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα passes αλλά και τις συντονισμένες δράσεις με δήμους και περιφέρειες θέλουμε να γίνουν μια σταθερή βάση για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των πληγεισών περιοχών στη χώρα μας».
Σε ό,τι αφορά τη Σάμο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Γιάννης Φτερογιάννης επεσήμανε ότι το κουπόνι των 300 ευρώ βοήθησε πάρα πολύ τους Έλληνες που θέλησαν να επισκεφτούν τη Σάμο, αφού περιόρισε τα κόστη μεταφοράς στο ελάχιστο. Ο Αύγουστος για τη Σάμο τρέχει με πληρότητες πάνω από 90% και η ανεύρεση δωματίου είναι πολύ δύσκολη για εκείνον που θα θελήσει να κλείσει διακοπές της τελευταίας στιγμής, αναφέρει ο κ. Φτερογιάννης. Με τα προσφερόμενο δωμάτια ξεπερνούν τα 2.000, η εύρεση δωματίου είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Στην Σάμο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου υπάρχουν προγραμματισμένα τσάρτερ γεγονός που κάνει τον κ. Φτερογιάννη να αισιοδοξεί για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μέχρι τον Νοέμβριο.
Το θετικό αντίκτυπο των vouchers
Στο ίδιο μήκος κύματος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θεόδωρος Ρουμελιώτης εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αισιοδοξία του για την μέχρι τώρα πορεία της τουριστικής κίνησης στην Βόρεια Εύβοια και εστιάζει στο θετικό αντίκτυπο που είχαν τα κουπόνια των 150 ευρώ στην επισκεψιμότητα της περιοχής. Όπως εξηγεί αυτά έδωσαν την δυνατότητα σε οικογένειες να επισκεφτούν την Βόρεια Εύβοια τα σαββατοκύριακα του Ιουλίου, κάτι που ήταν που ήταν πολύ εμφανές στην περιοχή. Στο μεταξύ ο κ. Ρουμελιώτης αναμένει ένα νέο κύμα επισκεπτών τον Σεπτέμβριο μετά και την ανακοίνωση για τα νέα 7.000 κουπόνια των 150 ευρώ που θα διατεθούν στα τέλη Αυγούστου, όπως αναφέρει ο κ. Ρουμελιώτης.
Ο Αύγουστος για την Αιδηψό τρέχει με πληρότητες που αγγίζουν το 100%, γεγονός που ικανοποιεί τον τουριστικό κόσμο της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη. Να σημειωθεί ότι οι φορείς του τουρισμού της περιοχής τρέχουν δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα από τις 15 έως τις 19, θα λάβει χώρα ένα χορευτικό Φεστιβάλ Χορού, με χορευτές από τη Ρουμανία, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, της Ένωσης Ξενοδόχων αλλά και των Ελλήνων της Ρουμανίας. Μάλιστα αναμένεται ένα γκρουπ 300 ατόμων που θα έλθει στην Αιδηψό για το φεστιβάλ χορού, όπως εξηγεί ο κ. Ρουμελιώτης.
Η Σάμος διαθέτει πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα
Η Σάμος σήμερα διαθέτει ένα πολύ πλούσιο πλέγμα τουριστικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών προς τους ξένους επισκέπτες, οι οποίες συντελούν σε μια διαφορετικής μορφής οικονομική ανάπτυξη. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, τις όμορφες παραλίες της και την πλούσια βλάστηση των βουνών της ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στους αρχαιολογικούς χώρους στο Ηραίον και στο Ευπαλίνειο όρυγμα, στα μουσεία της στο αρχαιολογικό και Βυζαντινό στη Σάμο, τη Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο με τα εντυπωσιακά ευρήματα στους Μυτιληνούς. Κι ακόμα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα μοναστήρια με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τη Μεγάλη Παναγία, την Παναγία τη Βροντιανή, την Αγ. Ζώνη, τη Ζωοδόχο Πηγή.
Επίσης τα βιομηχανικά κτίρια, βυρσοδεψεία στο Καρλόβασι, καπνεργοστάσια στην πόλη της Σάμου, οιναποθήκες στον Αγ. Κωνσταντίνο και άλλα πολλά που θυμίζουν τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή της Σάμου από τις παλαιότερες εποχές. Εξάλλου κάθε χωριό με την εκκλησία, το σχολείο, την διάταξη των σπιτιών γύρω από την πλατεία, τους κήπους, τα αμπέλια και τους μικρούς ελαιώνες, καθώς και τα εξωκλήσια που είναι διάσπαρτα στις πιο όμορφες τοποθεσίες αποτελούν μια πολύ γοητευτική εικόνα και πόλο έλξης για κάθε ξένο επισκέπτη. (Πηγή Δήμος Σάμου).
Η Bόρεια Εύβοια διεκδικεί με αξιώσεις σημαντικό μέρισμα της τουριστικής κίνησης
Όπως έχει τονίσει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς, φέτος η Bόρεια Εύβοια διεκδικεί με αξιώσεις σημαντικό μέρισμα της τουριστικής κίνησης. Την ίδια στιγμή που η περιοχή αναγεννιέται και πρασινίζει αφήνοντας πίσω την εικόνα της καταστροφής, διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για τον Έλληνα επισκέπτη.
Αυτή την περίοδο ο κύριος όγκος ξένων επισκεπτών προέρχεται από την Ρουμανία, ενώ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας οι αγορές των Βαλκανίων αλλά και της Ρωσίας έδιναν κάθε χρόνο δυναμικό "παρών" στην περιοχή, εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού. Στο μεταξύ η στόχευση των φορέων του τουρισμού περιλαμβάνει και την ανάπτυξη σχέσεων με την Πολωνία και το Ισραήλ, όπως είπε ο κ. Κοντζιάς.
Η ανοιχτή πρόσκληση για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες δεν περιορίζεται στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα, καθώς ήδη έχουν χαραχτεί δεκάδες μονοπάτια για τους λάτρεις των περιηγήσεων, ενώ ένα πιστοποιημένο οινοποιείο και ένα τυροκομείο περιμένουν τους επισκέπτες για ιδιαίτερες ξεναγήσεις στα μυστικά του κρασιού και του γάλακτος.
Να τονιστεί ότι η Βόρεια Εύβοια φιλοξενεί πολλά και σημαντικά μοναστήρια. Ιδιαίτερη επισκεψιμότητα εμφανίζουν ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Ρώσου αλλά και η Μονή του Οσίου Δαυίδ όπου δέχονται επισκέψεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο μεταξύ ανοιχτές προς τον κόσμο είναι η Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, η Παναγία Ντινιούς, η Μονή Αγίου Γεωργίου και η Μονή Γαλατάκη.