Tην ανησυχία της για τη μεγάλη κρίση στην οποία εισέρχεται η Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε αυτό το ταραγμένο και ρευστό διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα θα συνεχίσει απαρέγκλιτα να προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα και να αναδεικνύει σταθερά τα δίκαιά της, αποκρούοντας κάθε απόπειρα επικίνδυνου αναθεωρητισμού», κατά την αντιφώνησή της στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή της ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος, στη Λέσχη Αξιωματικών.
«H ευαισθησία και η ανησυχία μας για τη μεγάλη κρίση εντείνονται»
«H ευαισθησία και η ανησυχία μας για τη μεγάλη κρίση, στην οποία φαίνεται να εισέρχεται η Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία μετά την απρόκλητη ρωσική εισβολή, εντείνονται», είπε η κυρία Σακελλαροπούλου.
«Η αποτρόπαιη επίθεση στο Ισραήλ, η βαρβαρότητα και ωμότητα που επέδειξε η Χαμάς εναντίον αμάχων, αλλά και το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας που μοιραία αφήνει πίσω του αθώα θύματα, μας συγκλονίζουν.
Ένας νέος, αιματηρός κύκλος βίας ανοίγει στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο και κινδυνεύοντας να παρασύρει στην πολεμική αναμέτρηση και άλλες χώρες, με τραγικές και απρόβλεπτες για την παγκόσμια ειρήνη συνέπειες.
Η τρομοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει καμία δικαιολογία και καμία νομιμοποίηση. Υπερασπιζόμαστε σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ώστε να διασφαλίσει την υπαρξιακή του ακεραιότητα, πάντα, όμως, με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και με μέριμνα για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Είναι πολύ σημαντικό να διανοιχθούν διάδρομοι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους στη σύγκρουση πολίτες, όπως επίσης είναι απολύτως αναγκαία η απελευθέρωση όλων των ομήρων και των αιχμαλώτων.
Οφείλουμε τέλος να είμαστε όλοι μας ενωμένοι και αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της μισαλλοδοξίας, στις τυφλές επιθέσεις εναντίον ανυποψίαστων πολιτών, στον πολλαπλασιασμό των φαινομένων αντισημιτισμού, που δυστυχώς βρίσκονται σε έξαρση στις ευρωπαϊκές πόλεις», συνέχισε.
Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η χώρα μας επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, παραμένοντας ανοικτή στον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων», και προσέθεσε:
«Το ζήτημα της απαράδεκτης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου παραμένει η πιο μεγάλη πληγή του ελληνισμού. Με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα, συνεχίζουμε τον αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Η χώρα μας, υπέρμαχη της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, βρίσκεται εδώ και χρόνια στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης. Πρόκειται για μια κατάκτηση που τη χρωστάμε εν πολλοίς και σε εκείνη την ιερή ορμή που ωθούσε τους προγόνους μας στους απελευθερωτικούς αγώνες, μεταμορφώνοντάς τους από απλούς ανθρώπους σε ήρωες».
Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων για τις οποίες είπε ότι αποτελούν εγγύηση για την ασφάλειά μας. «Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας.
Με έξαρση αλλά και νηφαλιότητα, ενθουσιασμό και ψυχραιμία, αυταπάρνηση αλλά και σύνεση, αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά κάθε είδους προκλήσεις και διατηρείτε αλώβητη την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα, λογοδοτώντας καθημερινά στην ιστορία μας, στο έθνος και στον λαό μας. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη», επισήμανε.
Για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης
Σχετικά με την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και την εθνική επέτειο του "ΟΧΙ" υπογράμμισε ότι είναι «δύο κορυφαία ορόσημα του έθνους μας, που πάντα θα μας εμψυχώνουν και θα μας καθοδηγούν».
«Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ενσωμάτωση ελληνικών εδαφών στη μητέρα πατρίδα, όσους έστησαν το κορμί τους ανάχωμα απέναντι στη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία, σε συνθήκες σκληρές, αντίξοες, ηρωικές, όσους έδωσαν και τη ζωή τους για τον υπέρτατο αυτό σκοπό.
Όπως τόσο γλαφυρά περιγράφει ο Οδυσσέας Ελύτης, στην "Πορεία προς το μέτωπο" στο Άξιον Εστί, την εποποιία των Ελλήνων στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου. "Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ' τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκαταβούλιαζε ίσαμε το γόνατο. Επειδή το πιο συχνά ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες στην ψυχή μας"», σημείωσε.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ