Πιερία: Πτώση 40% σε Ρουμάνους τουρίστες -Γιατί δεν την επέλεξαν φέτος για τις διακοπές τους - iefimerida.gr

Πιερία: Πτώση 40% σε Ρουμάνους τουρίστες -Γιατί δεν την επέλεξαν φέτος για τις διακοπές τους

μαξιλαρες παραλια
Παραλία Πλαταμωνα / shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μειωμένες ήταν τον Ιούλιο οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Πιερία παρά τη δυναμική εκκίνηση της φετινής σεζόν.

Σύμφωνα με τους φορείς του τουρισμού στην περιοχή, οι Έλληνες επισκέπτες της Πιερίας αυξάνονται, μεταξύ άλλων διότι πολλοί προτιμούν φέτος τα παράλια της ηπειρωτικής χώρας για τις διακοπές τους, λόγω και της μεγάλης αύξησης στο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που κάνει οικονομικά πιο ασύμφορο ένα ταξίδι στα νησιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελληνες στην Πιερία, απώλειες από Ρουμανία

Ωστόσο, η αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφονται στις οδικές αφίξεις από τη ρουμανική αγορά. Τα αυτοκίνητα με ρουμανικές πινακίδες είναι φέτος σημαντικά λιγότερα στους δρόμους της Πιερίας, γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με τις εξελίξεις γύρω από την ενσωμάτωση της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

«Η πτώση στις οδικές αφίξεις από Ρουμανία υπολογίζουμε ότι ανέρχεται γύρω στο 40%. Η πτώση αυτή ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μερική ενσωμάτωση της Ρουμανίας στη Σένγκεν, με τις διατυπώσεις να έχουν καταργηθεί στο κομμάτι των αεροπορικών ταξιδιών, αλλά όχι ακόμα στα οδικά. Οι Ρουμάνοι λοιπόν πιθανώς να προτίμησαν φέτος να ταξιδέψουν αεροπορικώς, χωρίς πολύωρες διατυπώσεις, σε προορισμούς που πριν δεν ήταν το ίδιο εύκολο να επισκεφτούν» εκτιμά ο κ. Τσιτλακίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι προβλέψεις της Σένγκεν αναμένεται να ισχύσουν και για το οδικό κομμάτι από τις αρχές του 2025 ή και νωρίτερα, πιθανώς από τον Οκτώβριο.

Μέχρι τότε ωστόσο, η κατάσταση με τις διατυπώσεις και τις καθυστερήσεις στις χερσαίες πύλες της Ελλάδας, ιδίως μετά τα μέσα Ιουνίου, «δεν κολακεύουν το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών επιχειρησιακών παραγόντων», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τον κ. Τσιτλακίδη, η φετινή θερινή τουριστική περίοδος άρχισε «ομαλά και ελπιδοφόρα». Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πιερίας ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και όλα προϊδέαζαν για μια καλή σεζόν.

Ωστόσο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν παύουν να αντιστοιχούν στο 60%-65% των διανυκτερεύσεων τουριστών που πραγματοποιούνται στην περιοχή κάθε χρόνο και η εικόνα για τους συγκεκριμένους μήνες δεν είναι το ίδιο θετική, όσο ήταν κατά την έναρξη της σεζόν. «Μεσοσταθμικά, οι πληρότητες εκτιμάμε ότι ήταν μειωμένες κατά 25%-30% τον Ιούλιο, λόγω και της μείωσης στις αφίξεις των Ρουμάνων. Αυξημένη είναι η παρουσία των Ελλήνων, κυρίως οικογενειών, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τα αυξημένα ναύλα των πλοίων. Έχουμε επισκέπτες από την κεντρική και νότια Ελλάδα και ιδίως από το Λεκανοπέδιο, οι οποίοι ανακαλύπτουν την Πιερία και τις ακτές της, τον Όλυμπο και άλλα θέλγητρα της περιοχής, έχοντας κάνει ένα οδικό ταξίδι, με "τακτοποιημένο" προϋπολογισμό. Δεν αρκούν όμως για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη Ρουμανία. Η Ρουμανία έχει τα τελευταία χρόνια την πρωτιά στη λίστα με τις εθνικότητες των κυριότερων επισκεπτών της Πιερίας, που συμπληρώνουν η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Γερμανία, αλλά φέτος φαίνεται ότι χάνει την πρώτη θέση», λέει ο κ. Τσιτλακίδης.

Όσον αφορά τον Αύγουστο, παρότι μέχρι στιγμής εμφανίζει πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Ιούλιο, ωστόσο η ελπίδα είναι ότι τελικά θα παρουσιάσει καλύτερη εικόνα, έστω με κρατήσεις και επισκέπτες «της τελευταίας στιγμής». «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Αύγουστος θα εξελιχθεί τελικά καλύτερα από τον Ιούλιο, αλλά αυτό θα φανεί εν τοις πράγμασι, με τη βοήθεια και της ελληνικής αγοράς, η οποία κατά τις ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο, συχνά φέρνει αφίξεις», επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης.

Στο ερώτημα αν γίνονται νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα στην Πιερία απαντά πως πράγματι υπάρχει κινητικότητα, τόσο με αδειοδοτημένες επενδύσεις (οι οποίες όμως ανέρχονται σε μονοψήφιο αριθμό και στην πλειονότητά τους δεν είναι μεγάλες), όσο και με πρότζεκτ που βρίσκονται υπό συζήτηση για το μέλλον. Άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαβούλευση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού, το οποίο θα δημιουργήσει έναν χάρτη σε εθνική κλίμακα και θα προσδιορίσει πολλά επόμενα βήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο κ. Τσιτλακίδης επισημαίνει ότι οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται σήμερα η μεγαλύτερη ζήτηση από τουρίστες είναι η Παραλία της Κατερίνης και η Ολυμπιακή Ακτή και δευτερευόντως η Λεπτοκαρυά, ο Πλαταμώνας, οι Νέοι Πόροι και το Λιτόχωρο, αλλά και ορεινοί προορισμοί όπως το Ελατοχώρι. «Καλούμε τους ανθρώπους να επισκεφτούν την περιοχή μας, η οποία δεν έχει να επιδείξει μόνο το δίπτυχο ήλιος - θάλασσα. Έχουμε το μυθικό βουνό του Ολύμπου, που είναι επισκέψιμο όλον τον χρόνο, τουλάχιστον στα χαμηλά υψόμετρα, στο φαράγγι του Ενιππέα, αλλά και κοντινές περιοχές που θα μπορούσε να ειπωθεί πως ανήκουν και στη δική μας τουριστική ενδοχώρα, όπως τα Μετέωρα και η Βεργίνα» σημειώνει ο κ.Τσιτλακίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ