Καταρρίπτεται η υπερασπιστική γραμμή της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με την κεταμίνη, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές που ερευνούν την υπόθεση.
Όπως μετέδωσε το Mega και η εκπομπή «Live News», στα ούρα της Τζωρτζίνας ανιχνεύθηκε η «nor κεταμίνη», δηλαδή η ουσία που δημιουργήθηκε στον οργανισμό του παιδιού επειδή είχε προλάβει να μεταβολίσει ήδη την κεταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι η ουσία χορηγήθηκε πολύ νωρίτερα στο κορίτσι σε σχέση με αυτό που ισχυρίζεται η 33χρονη κατηγορούμενη. Η Ρούλα Πισπιρίγκου έλεγε στην απολογία της ότι την κεταμίνη την έδωσαν, μάλλον κατά λάθος, οι γιατροί, «υπό την πίεση της έντονης κατάστασης, για να σώσουν την Τζωρτζίνα».
Δηλαδή, η κεταμίνη δόθηκε αρκετά λεπτά πριν το παιδί φύγει από τη ζωή και έτσι πρόλαβε να μεταβολίσει την ουσία και όχι από τους γιατρούς, «κατά λάθος», στην προσπάθεια τους να σώσουν το κορίτσι.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το γεγονός ότι χορηγήθηκε μεγάλη ποσότητα κεταμίνης στο παιδί οδήγησε στο να βρεθεί αυτή η ουσία στο σώμα της.
Σύμφωνα με μαρτυρίες νοσηλευτριών, κανείς στα νοσοκομεία δεν έχει πρόσβαση στην κεταμίνη, εκτός από τους αναισθησιολόγους.
«Είμαι νοσηλεύτρια στο Παίδων. Μας κάλεσαν για ανακοπή. Πήραμε τα βαλιτσάκια και πήγαμε να βοηθήσουμε το κοριτσάκι. Όταν μπήκαμε μέσα, το παιδί δεν είχε σφυγμό. Εγώ χορήγησα αδρεναλίνη και ροκουρόνιο για τη διασωλήνωση», ανέφερε η πρώτη νοσηλεύτρια.
«Χορηγούσα ενδοφλεβίως αδρεναλίνη κάθε πέντε λεπτά, σύμφωνα με τις εντολές του εντατικολόγου. Η προσπάθεια διήρκεσε 60 λεπτά. Είχε ενημερωθεί ο γιατρός ότι η πρώτη ανάνηψη που χρειάστηκε το κορίτσι είχε διαρκέσει 55 λεπτά. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε», συμπλήρωσε η δεύτερη νοσηλεύτρια.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Τι λέει ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης
Αναφορικά με την εμφάνιση της ουσίας nor κεταμίνη στα ούρα της 9χρονης Τζωρτζίνας, ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης εξήγησε πως αυτό σημαίνει πως όποια ουσία μπαίνει στον οργανισμό, ακολουθεί έπειτα ο δρόμος του μεταβολισμού, που αποτελεί και μία φυσική διαδικασία.
Η κεταμίνη, μπαίνοντας στον οργανισμό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, θα μεταβολιστεί στο ήπαρ, και μετατρέπεται σε nor-κεταμίνη. «Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα, ότι υπάρχει λειτουργία του οργανισμού, για να έχουμε μεταβολισμό και μάλιστα έχει συνεχίσει τη διαδρομή του ο συγκεκριμένος μεταβολίτης και έχει πάει στα ούρα. Αυτό αποδεικνύει ότι υπήρξε ένα καλό χρονικό διάστημα, απολύτως συμβατό με αυτό των 20'-30′ που έχει η δράση της κεταμίνης και μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να προκαλέσει το θάνατο αλλά και να μεταβολιστεί ένα μέρος της», επισήμανε ο κ. Κούτσης.
Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του ροκουρόνιου κατά την ανάνηψη της 9χρονης, ο ιατροδικαστής είπε πως δεν βρέθηκε η ουσία στον οργανισμό της, καθώς, όταν κλήθηκαν οι γιατροί για να κάνουν ΚΑΡΠΑ και να χορηγήσουν την εν λόγω ουσία, το παιδί ήταν ήδη νεκρό.
«Δεν υπήρχε καρδιακή λειτουργία, και, εφόσον δεν υπήρχε καρδιά, το ροκουρόνιο που μπήκε δεν κατάφερε να κυκλοφορήσει στον οργανισμό», δήλωσε ο κ. Κούτσης.
Τι είχε καταθέσει η Ρούλα Πισπιρίγκου για την κεταμίνη
Σημειώνεται ότι στο απολογητικό υπόμνημά της, η 33χρονη επιμένει ότι δεν είναι εκείνη που χορήγησε την ουσία κεταμίνη στο παιδί, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη ουσία δεν διατίθεται σε φαρμακεία και διακινείται αποκλειστικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο, μόνο σε δύο χρήσεις, μία από τις οποίες είναι η Παιδοχειρουργική. Άρα είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα η σχετική ουσία υπάρχει και υπήρχε κατά την ημερομηνία θανάτου του παιδιού μου».
Η κατηγορούμενη ανέπτυξε στο απολογητικό υπόμνημα και τον ισχυρισμό ότι η χορήγηση της κεταμίνης στην Τζωρτζίνα έγινε από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Όπως αναφέρει: «Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών, ο χρόνος επίδρασης φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη είναι από 1 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Πάντα με βάση τις ίδιες καταθέσεις, από εμένα ζητήθηκε να εξέλθω του δωματίου στο οποίο γίνονταν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού μου, άμεσα με την έλευση των γιατρών της ΜΕΘ, που αναφέρεται σε χρόνο 3 λεπτών από την ενημέρωση που έκανα στη νοσηλεύτρια. Οι ανωτέρω γιατροί τοποθετούν χρονικά το θάνατο του παιδιού μου στις 14.30, οπότε προσδιορίζουν τα κρίσιμα 20 λεπτά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14.10-14.30, δηλαδή σε χρόνο που δίπλα στο παιδί μου βρισκόμουν εγώ».
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ίδια, από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω sms από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15.10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή, γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με τη βηματοδοτική του λειτουργία με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού.
«Άρα το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται να χρειάζεται αυτή η ουσία για να προκαλέσει το θάνατο, τότε η χορήγησή της έχει γίνει περίπου στις 14.50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρησή μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές».
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο υπόμνημά της, «υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό να χορηγήθηκε αυτή η ουσία στην Τζωρτζίνα από ιατρικό λάθος, υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».