Αθώα δήλωσε μέσω του συνηγόρου της, Αλέξη Κούγια, η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η κατηγορούμενη οδηγήθηκε στο εδώλιο κρατώντας στα χέρια της μια φωτογραφία με την ίδια και την Τζωρτζίνα αγκαλιασμένες. Με την έναρξη της συνεδρίασης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η πλευρά της υπεράσπισης ξεκίνησε να αναπτύσσει τους ισχυρισμούς έναντι του κατηγορητηρίου, που αφορά την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας, ενώ παράλληλα υπέβαλε αίτημα διακοπής, προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν μάρτυρες - ειδικοί επιστήμονες, να προσκομιστούν συγκεκριμένα επιστημονικά έγγραφα που αφορούν σε εργαστηριακά αποτελέσματα κ.ά., καθώς και να διενεργηθεί νέα τοξικολογική εξέταση στην Τζωρτζίνα.
Ο Αλέξης Κούγιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι η μοναδική περίπτωση παγκοσμίως που πρώτα βρέθηκε ο ένοχος και μετά βρέθηκαν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις.
Η κατηγορούμενη δηλώνει αθώα.
Η κατηγορία στη σημερινή της μορφή είναι ότι η κατηγορούμενη χορήγησε δύο φορές κεταμίνη στην Τζωρτζίνα -μία τον Απρίλιο 2021 και μία τον Ιανουάριο 2022-, χωρίς όμως να έχει βρεθεί στην κατοχή της κατηγορουμένης η ουσία και να χωρίς να έχει ερευνηθεί η διαδρομή της ουσίας».
Βουρκωμένη παρακολούθησε τη διαδικασία η Ρούλα Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου παρακολουθούσε τη διαδικασία βουρκωμένη και κάποια στιγμή ζήτησε από τους αστυνομικούς χαρτομάντηλα για να σκουπίσει τα μάτια της.
Η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου χαρακτήρισε «σκοτεινό» τον ρόλο της ιατροδικαστού Χαράς Σπηλιοπούλου και άλλων επιστημόνων στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ επέρριψε ευθύνες και στο Νοσοκομείο Παίδων για το ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στο παιδί και ποια περιέχονταν στο βαλιτσάκι αναζωογόνησης της ΜΕΘ.
Μεταξύ άλλων, για την κυρία Σπηλιοπούλου ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι «αυτοπροτάθηκε να διοριστεί στην ανάκριση της Τζωρτζίνας και στη συνέχεια Μαλένας-Ίριδας και κατευθύνει τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων».
Επιπλέον, ο κ. Κούγιας υποστήριξε πως τα συμπεράσματα στα οποία οδηγήθηκε ο καθηγητής Τοξικολογίας Νικόλαος Ράικος είναι επισφαλή. «Ο κ. Ράικος, μαζί με τη Σπηλιοπούλου, έκανε αυτό που λέω εξαρχής: Είχαν βρει την ένοχη και έπρεπε να την καταστήσουν κατηγορούμενη», τόνισε ο κ. Κούγιας.
Επεσήμανε δε ότι το κοριτσάκι είχε βηματοδότη και, εφόσον της δινόταν μεγαλύτερη ποσότητα κεταμίνης, αυτή θα προκαλούσε ταχυκαρδία, η οποία θα καταγραφόταν από το μηχάνημα.
Ο κ. Κούγιας πρόσθεσε πως για την απόπειρα στο Καραμανδάνειο δεν υπάρχουν τοξικολογικές εξετάσεις προηγούμενων ημερών ή μετά, που να αποδεικνύουν τη χορήγηση της κεταμίνης. «Η αίτια για την ανακοπή παραμένει ποινικώς απροσδιόριστη», τόνισε ο γνωστός ποινικολόγος.
Όσον αφορά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ανέφερε πως «οι γιατροί, προκειμένου να προφυλάξουν τους εαυτούς τους, δεν καταγράφουν πουθενά τι δίνουν κατά την καρδιοαναπνευστική διαδικασία. Θα έπρεπε να γίνει καταγραφή. Δεν ανευρέθηκε στις τοξικολογικές το ροκουρόνιο που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα».
Για τον Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στην Τζωρτζίνα, ο κ. Κούγιας τόνισε ότι «δεν ερεύνησε το ενδεχόμενο χορήγησης κεταμίνης νοσοκομειακά. Υπήρχε αποδεδειγμένη πηγή κεταμίνης στο δωμάτιο στην οποία η κατηγορουμένη δεν είχε καμία πρόσβαση. Πώς είναι δυνατόν να βλέπεις πως υπάρχουν στον σάκο αναζωογόνησης 500 ml και να μην πας να δεις τι γίνεται; Όλα τα έγγραφα του νοσοκομείου για την κεταμίνη είναι μετά την προσωρινή κράτηση της κατηγορουμένης».
Η πλευρά της υπεράσπισης προσκόμισε και τον κατάλογο των δικών της μαρτύρων
Εκτός από τη μητέρα, την αδελφή και άλλα οικεία πρόσωπα της κατηγορουμένης, προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ιατροδικαστές και άλλοι επιστήμονες. Πρόκειται για τους κ.κ. Χρ. Κραβαρίτη, Γ. Σιδερά, Αρ. Τσατσάκη, Ι. Αϊβατίδη, Καραμπέρη και Ουρ. Δημακοπούλου.
Εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η εξέταση του Μάνου Δασκαλάκη, ο οποίος είναι ο πρώτος μάρτυρας της δίκης και έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.