Περήφανοι αλλά κυρίως σοφότεροι επέστρεψαν από τις Η.Π.Α και την πόλη Austin του Τέξας όπου είχαν μεταβεί για να παρατηρήσουν ουράνια σώματα και την ολική έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου 2024, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Γενικού Λυκείου της Ρόδου.
Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολικού συγκροτήματος Παύλος Κεφαλάκης και οι εκπαιδευτικοί Πέτρος Παραγυός, Ηρακλής Πιπίνος και Μαίρη Κρητικού που συνόδευσαν την αποστολή του ομίλου αστρονομίας του σχολείου, χαρακτήρισαν το ταξίδι αυτό μοναδικό και πλούσιο σε γνώσεις κι εμπειρίες, σημειώνοντας ότι δόθηκε ένας πολύ μεγάλος αγώνας, προκειμένου να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το όνειρό τους για το σπουδαίο αυτό εκπαιδευτικό ταξίδι.
Σημαντικό εγχείρημα
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το εγχείρημα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα, καθώς το «Βενετόκλειο» 1ο ΓΕΛ Ρόδου είναι ένα σχολείο στην άκρη της ελληνικής επικράτειας και ένα σχολείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση του εθνισμού μας και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Δωδεκανήσων. Η πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας αποτελεί επίτευγμα πρωτοφανές για τα δεδομένα της ελληνικής μέσης εκπαίδευσης. Η σημασία της επιτυχίας αυτής μεγαλώνει, αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο στο οποίο φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών.
«Καθήκον μας είναι πλέον να προσπαθήσουμε να κάνουμε όλους τους μαθητές κοινωνούς των ωφελημάτων αυτού μας του ταξιδιού και να αγωνισθούμε για παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον» σημείωσε ο διευθυντής του σχολείου.
O όμιλος αστρονομίας - αστροφωτογραφίας του «Βενετοκλείου» λειτούργησε επίσημα για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2021-2022. Ανέπτυξε έντονη δράση τόσο σε επίπεδο παρατήρησης όσο και σε επίπεδο φωτογράφισης ουρανίων σωμάτων και φαινομένων με έμφαση στον τομέα της ηλιακής αστρονομίας. Ο εξοπλισμός του ομίλου παρέχεται από τους καθηγητές -συντονιστές κι είναι εξαιρετικά υψηλών δυνατοτήτων. Οι μαθητές του ομίλου εξοικειώθηκαν με τη χρήση του εξοπλισμού κι έμαθαν το χειρισμό λογισμικού λήψης κι επεξεργασίας αστροφωτογραφιών. Μεγάλο μέρος του φωτογραφικού υλικού που παρήγαγε ο όμιλος δημοσιεύτηκε σε μεγάλες ελληνικές αστρονομικές διαδικτυακές κοινότητες.
Επιστέγασμα της έντονης δραστηριότητας του ομίλου μας ήταν η λήψη μίας πρόσκλησης από το τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Texas at Austin να επισκεφθούν την πόλη και το πανεπιστήμιο ώστε να καταγράψουν την ολική έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου 2024.
Καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία του σχολείου με το University of Texas διαδραμάτισε ο διακεκριμένος απόφοιτος του «Βενετοκλείου» Σόλων Τσιμπούκης, ο οποίος ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του τμήματος Aerospace Engineering στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.
Ο διακεκριμένος Ρόδιος πανεπιστημιακός δάσκαλος στην Αμερική Ηλίας Τομάζος ήταν αυτός που πραγματοποίησε τις πρώτες επαφές με τους ομογενείς και γενικότερα στήριξε τη δύσκολη προσπάθειά του σχολείου της Ρόδου.
Η αποστολή του 1ου ΓΕΛ Ρόδου
Η αποστολή του 1ου ΓΕΛ Ρόδου επισκέφθηκε την 5η Απριλίου το Houston Space Center της NASA. Εκεί, πέραν των εκπληκτικών εκθεμάτων που είδαν τα παιδιά, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία εμπνευσμένη ομιλία του απόμαχου αστροναύτη M. Cameron, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του International Space Station σε συνεργασία με Ρώσους αστροναύτες και επιστήμονες.
«Η ομιλία του έδωσε πολύτιμα διδάγματα για έννοιες όπως ο επαγγελματισμός , η αξία της συνεργασίας, η υπευθυνότητα» σημείωσαν μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ οι συνοδοί καθηγητές.
Το απόγευμα της 6ης Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών του 1ου ΓΕΛ Ρόδου με Έλληνες πανεπιστημιακούς σε διάφορα ιδρύματα της Αμερικής, οι οποίοι συζήτησαν αναλυτικά με τους μαθητές το τι σημαίνει σπουδάζω, ζω, εργάζομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κατέθεσαν την προσωπική τους επιστημονική διαδρομή. Ένα εύστοχο σχόλιο μαθητή για τη συνάντηση αυτή ήταν «άνοιξε ένας άλλος κόσμος μπροστά στα μάτια μου». Παρόμοια ήταν η επίδραση στο σύνολο των μαθητών.
Η 8η Απριλίου ήταν η ημέρα της έκλειψης, το τμήμα Αστρονομίας είχε προετοιμάσει το χώρο όπου στήθηκε και ο εξοπλισμός όπου έγινε στη συνέχεια η καταγραφή για τις μεγάλες φάσεις του φαινομένου και τους παρατηρητές να βιώνουν την απόκοσμη ατμόσφαιρα που δημιουργεί.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί αφιέρωσαν επίσης επισκέψεις σε τμήματα του Πανεπιστημίου, οργανωμένες ξεναγήσεις σε αυτά, ενημερώσεις σχετικά με τις σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με τους όρους και τις προοπτικές απασχόλησης και γενικά για όλα τα θέματα που απασχολούν τους μαθητές Β' και Γ' λυκείου. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, οι μαθητές έκαναν πολλές και διεισδυτικές ερωτήσεις αξιοποιώντας στο έπακρο την ευκαιρία που τους δόθηκε να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και να προβούν σε ζυγισμένες επιλογές στο μέλλον.