Για πλήρη αλλαγή σκηνικού του καιρού από το Σαββατοκύριακο με πτώση της θερμοκρασίας και τσουχτερό κρύο προειδοποιούν μετεωρολόγοι και η ΕΜΥ.
Την Κυριακή, όπως λέει η ΕΜΥ, η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς στα βόρεια και τους 20 στα νότια.
Η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες προβλέπει:
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 16/11
Στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στην ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα δυτικά τις πρωινές ώρες και στα κεντρικά ηπειρωτικά από το μεσημέρι.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Στα νότια πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 17 με 18 βαθμούς, ενώ θα φτάσει στα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/11
Λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές σε νότιους-νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα νότια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18/11
Αρχικά στα δυτικά και στα βόρεια και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Από το μεσημέρι και από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19/11
Στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά και στα βόρεια από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και δεν θα ξεπεράσει στη Βόρεια Ελλάδα τους 14 με 15 και στη νότια χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση Μαρουσάκη
Πρόβα χειμώνα το Σαββατοκύριακο
Με τον καιρό να συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται και να δυσκολεύεται να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας, όπου στο τελείωμα αυτής θα ζήσουμε κάτι από χειμώνα λες και χορτάσαμε από φθινόπωρο. Και αν νομίζουμε ότι ο χειμώνας θα έρθει για να μείνει, μάλλον είμαστε γελασμένοι, γιατί από τη νέα εβδομάδα ξανά προς την άνοιξη τραβά, τουλάχιστον θερμοκρασιακά.
Σε τι οφείλεται, όμως, αυτός ο καιρικός λήθαργος;
Η απάντηση δίνεται παρατηρώντας τον πρώτο μας χάρτη, όπου απεικονίζεται το αέρινο τείχος του αεροχειμάρρου και το οποίο στην ουσία χωρίζει τη γηραιά ήπειρο σε δύο τμήματα, όπου προς τα βόρεια επικρατεί το φθινόπωρο με εξάρσεις χειμώνα, ενώ νοτιότερα η άνοιξη με εξάρσεις φθινοπώρου. Αυτό λοιπόν το αέρινο τείχος, στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες να κινηθούν από Βορρά προς Νότο (μεσημβρινή ροή), δίνοντας μια έντονη δυτική ροή (ζωνική κυκλοφορία) και η οποία δίνει απάντηση και στο γιατί οι όποιες κακοκαιρίες μας έρχονται είναι σύντομες και δεν κρατάνε πάνω από μια-δύο ημέρες, μιας και αυτό το αέρινο ποτάμι τις ωθεί με ταχύτητα να κινηθούν ανατολικότερα.
Άλλη μια «εξπρές» κακοκαιρία
Παρατηρώντας λοιπόν τον πρώτο μας χάρτη και στο τελείωμα του βίντεο βλέπουμε ότι αυτό το αέρινο τείχος κάνει μια «κοιλιά», η οποία θα επιτρέψει στον ψυχρό αέρα (μπλε βέλη) να κατέβει προς τα μέρη μας.
Παρατηρώντας τον δεύτερο χάρτη μας, βλέπουμε το γαλάζιο χρώμα να πλησιάζει τα βόρεια Βαλκάνια και τη χώρα μας, κι έτσι το διήμερο Σάββατο - Κυριακή ο καιρός θα κάνει μια πρόβα προς το χειμωνιάτικο.
Τι σημαίνει αυτό;
- Ο υδράργυρος θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Στους χάρτες 3 και 4 απεικονίζονται οι θερμοκρασίες το ξημέρωμα της Κυριακής αλλά και το μεσημέρι. Βλέπουμε ότι η Κυριακή θα ξημερώσει με πολύ κρύο σε σχεδόν όλη τη χώρα, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στα κεντρικά και βόρεια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς, νοτιότερα τους 16 με 18.
- Μετά από πάρα πολύ καιρό θα επικρατήσουν θυελλώδεις - παγεροί βοριάδες, όπως φαίνεται και στον χάρτη 5.
- Σύντομο πέρασμα βροχών θα δεχτούν αρκετές περιοχές το Σάββατο, όπως φαίνεται και στον τελευταίο χάρτη μας, με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό, οπότε θα συναντήσουμε και καταιγίδες. Την Κυριακή πάντως τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει σχεδόν παντού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη αυτή εξέλιξη που μόλις περιγράψαμε θα φέρει και τα πρώτα χιόνια σε βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.
Κλείνοντας, και για να μην ξεχνιόμαστε, από βδομάδα άνοιξη, άντε να το πούμε και προς φθινόπωρο, με το κρύο να επιμένει τις πρωινές και βραδινές ώρες, το οποίο όμως θα «μαλακώνει» μέρα με τη μέρα.
Αν αυτό το αέρινο τείχος που παρουσιάσαμε στον πρώτο μας χάρτη δεν αλλάξει θέση - μορφή, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το αξιόλογο και για το υπόλοιπο του μήνα πέρα από «εξπρές» διαταραχές.