Στο θέμα του νόμου όσον αφορά την εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο iefimerida.gr ο Γιάννης Γλύκας.
O γνωστός ποινικολόγος εξήγησε πως δεν πρέπει να γίνουν «σπασμωδικές και επιπόλαιες νομοθετικές ρυθμίσεις».
Η υπόθεση του παρουσιαστή του Ράδιο Αρβύλα, Στάθη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος κατηγορείται από την πρώην σύντροφό του πως ανήρτησε προσωπικές τους στιγμές σε βίντεο στο διαδίκτυο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά νομοθετικά ερωτήματα όσον αφορά παρόμοιες περιπτώσεις αλλά και την ποινική τους μεταχείριση.
«Αν προκύψει ανάγκη για αυστηροποίηση, αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός περιστατικού (μπορεί να υπάρχουν και πιο σοβαρά) και φυσικά όχι με βάση το κούνημα του δακτύλου του θύτη ή της εκπομπής στην οποία συμμετέχει, αλλά με βάση τη συνολική κοινωνική αναγκαιότητα που προκύπτει σε βάθος χρόνου, κατόπιν διαβούλευσης και σίγουρα όχι μετά από μερικών εβδομάδων σοβαρή νομοθετική μεταβολή! Η δε διαρκώς αυξανόμενη αυστηρότητα δεν σημαίνει ότι έχει και τα επιθυμητά αποτελέσματα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γλύκας.
Όσον αφορά το υπάρχον νομικό πλαίσιο για το revenge porn, ο δικηγόρος, ο οποίος έχει χειριστεί αρκετά σοβαρές ποινικές υποθέσεις εδώ και πολλά χρόνια, εξηγεί:
«Υπάρχει πρόσφατο νομοθέτημα (4624/2019), που είναι αρκετό. Δεν αντιμετωπίζονται με ειδικό ποινικό αδίκημα οι περιπτώσεις αυτές, αλλά αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του νόμου περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τον οποίο όποιος επεξεργάζεται, μεταδίδει, ανακοινώνει ή καθιστά προσιτά προσωπικά δεδομένα σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει σε αυτά να λάβουν γνώση αυτών κ.λπ. τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια και χρηματική ποινή, και αν πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η ερωτική και σεξουαλική ζωή κάποιου, με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή».
Επιπροσθέτως, επισήμανε πως αντίστοιχες πράξεις μετατρέπονται σε (κάθειρξη 5-10 χρόνια) «αν ο δράστης είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελός ή να βλάψει τρίτον. Αν γίνεται από αμέλεια, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι 3 μήνες και χρηματική ποινή. Βεβαίως, πάντα υπάρχει η δραστική αντιμετώπιση της κατάστασης και μέσω των αστικών δικαστηρίων (με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές)».
Ο Γιάννης Γλύκας θέλησε ακόμη να εξηγήσει πως τα νομοθετήματα πρέπει να είναι «μακράς πνοής» και να αξιολογούνται κάθε φορά με «νηφαλιότητα και νομικά κριτήρια».
Όπως αναφέρει: «Ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας είναι νομοθετήματα μακράς πνοής και πρέπει να αξιολογούνται με νηφαλιότητα, με νομικά κριτήρια, σε απόσταση από την τρέχουσα επικαιρότητα και χωρίς βιαστικές και "στο πόδι" εκτιμήσεις. Η εν θερμώ ψήφιση νόμων (φυσικά αυστηρότερων) που συνήθως εργαλειοποιείται και εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής επικοινωνιακής διαχείρισης της δίκαιης κοινωνικής κατακραυγής απέναντι σε πράξεις που διεγείρουν το κοινωνικό σύνολο, εγκυμονεί τον κίνδυνο άστοχων παρεμβάσεων και κυρίως δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα».