Η Ελλάδα προχωράει με ταχυτάτους ρυθμούς το εξοπλιστικό της πρόγραμμα και σύμφωνα με το Reuters βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αγορά 36 πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού PULS από το Ισραήλ.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα οι συζητήσεις για τη συμφωνία των 600-700 εκατομμυρίων ευρώ γίνονται την ώρα που οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να πουλήσει το Ισραήλ στην Ελλάδα έναν αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό αμυντικό θόλο (iron dome).
Οπως αναφέρει το Reuters η Αθήνα έχει συντάξει ένα 10ετές σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων που περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και τεσσάρων φρεγατών από τη Γαλλία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε ό,τι αφορά το σύστημα PULS, κατασκευασμένο από την Elbit του Ισραήλ (ESLT.TA), έχει αυτονομία έως και 300 km και η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή εξαρτημάτων στην Ελλάδα. Ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι την Παρασκευή (13/12), το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της χώρας για εξωτερικές υποθέσεις και θέματα άμυνας, το ΚΥΣΕΑ, ενέκρινε την προμήθεια drones αμερικανικής κατασκευής Switchblade, από την AeroVironment.
Τα περισσότερα από τα νέα συστήματα πυροβολικού θα προστατεύουν τα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νησιά της στο Αιγαίο, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.
Δένδιας: Πρέπει να αποκτήσουμε δυνατότητες anti-drone και να αναπτύξουμε έναν θόλο άμυνας
Χθες εξάλλου ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» ανέφερε πως «πρέπει να αποκτήσουμε δυνατότητες anti-drone και να αναπτύξουμε έναν θόλο άμυνας» και χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις» και ζήτησε μια «δημιουργική προσέγγιση στα εξοπλιστικά».
Παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία το πρώτο εξάμηνο του 2025, τονίζοντας πως θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».