Διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς τα νέα μέτρα προβλέπουν ρεβεγιόν στο σπίτι, με περιορισμένο αριθμό ατόμων.
Λίγη ώρα νωρίτερα, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις γιορτές, στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά, έως τις 7 Ιανουαρίου. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα ξενοδοχεία, στα οποία δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν τα αναψυκτήρια και τα εστιατόρια, με σκοπό να καλύπτονται οι ανάγκες αποκλειστικά των πελατών -και όχι τρίτων επισκεπτών.
Στο συγκεκριμένο άρθορ ΦΕΚ επισημαίνεται σχετικά ότι «από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής (σ.σ. χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους διαμένοντες, πλην των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή μπαρ, μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα 50% της δυναμικότητας).
Το επίμαχο τμήμα του ΦΕΚ:
Οπως προκύπτει, από σχετικές διαφημίσεις και αναρτήσεις επιχειρήσεων, αρκετά ξενοδοχεία που παραμένουν σε λειτουργία στη χώρα αναμένεται να παραθέσουν δείπνα, τύπου ρεβεγιόν, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τους πελάτες τους. Εκπρόσωπος μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στο κέντρο της Αθήνας εξήγησε στο iefimerida.gr «πως τίποτα δεν γίνεται παράτυπα» διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα διοργανωθούν ρεβεγιόν με μουσική, όπως κάθε χρόνο» και πως «θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».
Στο «τραπέζι» η απαγόρευση λειτουργίας εστιατορίων ξενοδοχείων
Το «παράθυρο» αυτό, ωστόσο, για να διοργανωθούν δείπνα, τύπου ρεβεγιόν, στα ξενοδοχεία προβληματίζει τα συναρμόδια υπουργεία. Ενα από τα πρώτα ζητήματα που προκύπτουν είναι αυτό της δημόσιας υγείας, καθώς σε μεγάλα και μικρότερα ξενοδοχεία ενδέχεται να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού -δίχως να είναι βέβαιο ότι όλες οι επιχειρήσεις μπορούν, ή… επιθυμούν, να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι, σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.
Κυβερνητικοί παράγοντες εστιάζουν συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία δημοφιλών -και δη ορεινών- τουριστικών προορισμών της περιφέρειας, που με τη διοργάνωση αυτών των «ρεβεγιόν», μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες από την ίδια γεωγραφική ζώνη. Ο φόβος έγκειται στο ότι μπορεί να γίνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία -ακόμη και για ένα βράδυ- με αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή στο ρεβεγιόν.
Ενας δεύτερος επιβαρυντικός παράγοντας είναι αυτός της ισονομίας, καθώς ο κλάδος της εστίασης, που βιώνει ένα «λουκέτο» διαρκείας, έχει δυσμενέστερη αντιμετώπιση με τα ισχύοντα μέτρα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, όλα τα δεδομένα «ζυγίζονται» και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο μέχρι στιγμής. Κατά τις ίδιες πηγές, στο «τραπέζι» βρίσκεται και πρόταση να απαγορευτεί, με νέα κυβερνητική - υπουργική απόφαση, η λειτουργία των χώρων εστίασης ξενοδοχείων.