Νέες οδηγίες προς τους πυρόπληκτους για τη διαδικασία υποβολής αίτησης αποζημίωσης, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους αφορούν τις φθορές που έχουν υποστεί σπίτια, η οικοσκευή των νοικοκυριών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση, η έγκριση της αίτησης συνεπάγεται, αυτόματα, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023.
Σχετικά με τα ποσά των αποζημιώσεων, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την έκταση της ζημιάς και ανέρχεται σε 14.000 ευρώ για τα απολύτως κατεστραμμένα κτίσματα. Σε αυτήν προστίθεται η αποζημίωση έως 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, εφόσον πρόκειται για κατοικία, και ενίσχυση έναντι της σχετικής επιχορήγησης έως 8.000 ευρώ σε περίπτωση που πρόκειται για επιχειρηματικό ακίνητο.
Η οικονομική βοήθεια για την οικοσκευή, που στο ελάχιστο ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, αντικαθιστά εν προκειμένω προηγούμενες πρόνοιες για αρχική ενίσχυση των πληγέντων με 600 ευρώ.
Τα ποσά και η είσοδος στην πλατφόρμα
Με την πρώτη στήριξη -πέραν της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ- προβλέπεται και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης για τους πολίτες των οποίων η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη.
Το ύψος της πρώτης καταβολής προκύπτει αυτόματα, με βάση την αρχική αποτίμηση της ζημίας που έχει υποστεί ο δικαιούχος, την οποία αντίστοιχα πρέπει να δηλώσει στα σχετικά πεδία της αίτησης. Στη συνέχεια θα συμψηφιστεί με το τελικό ποσό κάλυψης της εκτιμηθείσας ζημίας, η οποία θα υπολογιστεί από τις αρμόδιες επιτροπές.
arogi.gov.gr: Τα 5 βήματα της αίτησης
Για να υποβάλλει την αίτηση αποζημίωσης ο δικαιούχος χρειάζεται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, τα στοιχεία για το ακίνητο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.) και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του, όπου θα πιστωθούν τα χρήματα.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στην εισαγωγική σελίδα,« επιλέγετε αν θέλετε να κάνετε αίτηση ως ιδιοκτήτης ακινήτου ή επιχείρηση, καθώς να και κάνετε αποδοχή της αίτησης που έχει υποβληθεί για εσάς σε περίπτωση που είστε ενοικιαστής».
Ακολουθούν τα 5 βήματα, όπως αποσαφηνίζονται στις οδηγίες της ΑΑΔΕ για την αίτηση αποζημίωσης:
Εμφανίζονται 5 Επιλογές:
Επιλέγοντας την πρώτη, «Στεγαστική συνδρομή», βρίσκετε προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των ακινήτων (ΑΤΑΚ, Διεύθυνση, Κατηγορία, Εμπράγματο δικαίωμα, Ποσοστό συνιδιοκτησίας) και καλείστε να συμπληρώσετε την έκταση της βλάβης και το είδος της χρήσης (πχ. ιδιοκτησία, μίσθωση). Με βάση όλα αυτά, η πλατφόρμα υπολογίζει αυτόματα το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούστε. Επιπλέον, ανάλογα με την έκταση της βλάβης που δηλώνετε, προκύπτει αυτόματα και η τυχόν απαλλαγή για τα ακίνητα αυτά από τον ΕΝΦΙΑ.
Στη δεύτερη επιλογή, «Απαλλαγές ΕΝΦΙΑ», συμπληρώνετε την έκταση της βλάβης για τα λοιπά ακίνητα που δεν εμφανίστηκαν στην επιλογή «Στεγαστική Συνδρομή», και η πλατφόρμα σας ενημερώνει αυτόματα αν δικαιούστε ή όχι απαλλαγή και για αυτά.
Στην τρίτη επιλογή, “Αποζημίωση οικοσκευής”, βλέπετε προσυμπληρωμένα τα ποσά που δικαιούστε, για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιείτε, με βάση την έκταση της βλάβης που δηλώσατε στην επιλογή «Στεγαστική Συνδρομή». Για τα ακίνητα που εκμισθώνετε, επιλέγετε τη δήλωση μίσθωσης που έχετε υποβάλει γι’ αυτά στο taxisnet της ΑΑΔΕ. Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει γι’ αυτόν αίτηση - δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα Αρωγή της ΑΑΔΕ, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.
Στην τέταρτη Επιλογή, «Ενίσχυση Επιχείρησης», επιλέγετε το είδος της επιχείρησης, και ανάλογα εμφανίζεται ο κατάλογος για τη δήλωση της έκτασης των ζημιών
Στην τελευταία επιλογή, “Υποβολή Αίτησης” βλέπετε την εικόνα των αιτημάτων σας, το συνολικό ποσό πρώτης αρωγής που δικαιούστε, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά των τυχόν μισθωτών σας.
Υποβάλλοντας την αίτηση, παράγεται ψηφιακό αρχείο με QR code, το οποίο επιτρέπει την επιβεβαίωση της εγκυρότητας της αίτησης.
Δείτε τις οδηγίες και με εικόνες: