«Παγωμένες» εγκληματικές υποθέσεις, που επί χρόνια βρίσκονταν στο σκοτάδι, έχουν πλέον εξιχνιαστεί με την ψηφιοποίηση των εγγράφων δαχτυλικών αποτυπωμάτων αστυνομικών υπηρεσιών της περιφέρειας.
Yποθέσεις τρομοκρατίας, απαγωγών και δολοφονιών, που έχουν μείνει έως τώρα άλυτες, μπήκαν στην απόψυξη του «ελληνικού CSI».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η διοικητής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Πηνελόπη Μηνιάτη ανέφερε ότι από την ψηφιοποίηση εξιχνιάστηκαν περίπου 25 κακουργηματικές πράξεις το 2019, ενώ πλημμεληματικές γύρω στις 150. «Φέτος, επειδή έχουν μπει περισσότεροι φάκελοι, έχουμε τα ίδια νούμερα μόνο στο πρώτο εξάμηνο», επισήμανε η κ. Μηνιάτη.
Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ψηφιοποιείται όλη η «χαρτούρα» αποτυπωμάτων των αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να εξιχνιάζονται υποθέσεις ακόμα και 18 χρόνια μετά. Συγκεκριμένα, η αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκε σε μια υπόθεση που εξιχνιάστηκε λόγω της ψηφιοποίησης. Πρόκειται για ανθρωποκτονία του 2002. Ο δράστης είχε φάκελο το 2003 για άλλον λόγο, όχι για την ανθρωποκτονία, ψηφιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και διαλευκάνθηκε μια ανθρωποκτονία του 2002.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το σκάνερ έχει πλέον αντικαταστήσει το μελάνι. Τα αποτυπώματα των δραστών λαμβάνονται πια ψηφιακά.
Από 64 σταθμούς εισαγωγής δεδομένων, σε 104 σημεία εισόδου στη χώρα, από την ψηφιοποίηση έχει δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων με 1,6 εκατ. αποτυπώματα. Τα ψηφιακά μηχανήματα καταχώρισης αποτυπωμάτων έχουν και δυνατότητα λήψης πλαϊνού αποτυπώματος χεριού για την περίπτωση που ο δράστης δεν έχει ακουμπήσει με τα δάχτυλα. Μάλιστα, το 2021 πολλοί αστυνομικοί που περιπολούν σε δρόμους της Αθήνας θα έχουν δυνατότητα καταχώρισης αποτυπωμάτων σε κινητό τηλέφωνο.