Ψηφιακή ξενάγηση σε 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής - iefimerida.gr

Ψηφιακή ξενάγηση σε 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής

καμαρα μονη δαφνιου
Μονή Δαφνίου, φωτογραφία EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο 32 θρησκευτικών μνημείων και ιερών μονών της Αττικής μπορούν πλέον να γνωρίσουν όλοι μέσω του Διαδικτύου και μάλιστα με ελεύθερη πρόσβαση.

Να δουν, μέσω της βοήθειας της εικονικής πραγματικότητας και της τρισδιάστατης απεικόνισης, αλλά και να ακούσουν, την περιγραφή σε πέντε γλώσσες, των μοναδικών θησαυρών, που εδώ και αιώνες κοσμούν τους εσωτερικούς τους χώρους και ενισχύουν αθόρυβα το αποτύπωμα της κληρονομιάς της χώρας μας διεθνώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που υλοποιήθηκε με την επιστημονική ευθύνη του ΕΚΠΑ και τη χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ο ψηφιακός επισκέπτης μυείται στη μυσταγωγία που αποπνέουν οι ιεροί τόποι λατρείας, προσκαλείται και εντάσσεται στην ιερότητα του χώρου και μπορεί να επανασυνδεθεί με τον Χριστιανισμό και τη μυστηριακή, λατρευτική ζωή, όπως τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεολογίας, Χρήστος Καραγιάννης.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, ο ψηφιακός επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πρωτεύουσας, τις οποίες ανέδειξε η ιστορική έρευνα επί αυτών των 32 θρησκευτικών μνημείων και ιερών ναών, ενώ αναδεικνύονται και περιγράφονται έργα τέχνης, πραγματικά κομψοτεχνήματα, που δεσπόζουν στους χώρους (τέμπλα, άμβωνες, αγιογραφικές συνθέσεις στην τοιχοποιία ή σε φορητή εικόνα), έργα σημαντικότατων δημιουργών, η μελέτη και η τρισδιάστατη, λεπτομερής παρατήρηση των οποίων αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της τέχνης.

Το έργο, όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης, βοηθά στην κατανόηση του ότι «οι ιεροί ναοί είναι αναπόσπαστο τμήμα της βιωματικής εμπειρίας του λαού της Αθήνας, της ταυτότητας της πόλης, των μορφών που ανέδειξε το κοινωνικό, πολιτιστικό και χριστιανικό της περιβάλλον».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θρησκεία μνημεία ψηφιακή ξενάγηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ