Τον κίνδυνο ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς, σε περίπτωση που οι πολίτες δεν τηρήσουν τα μέτρα, να οδηγήσει σε υπερμετάδοση του ιού στην κοινότητα επισημαίνει, λίγες ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, ο καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
«Υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες μελέτες στο εξωτερικό που δείχνουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι μετά από περίοδο εορτών ή εορταστικών εκδηλώσεων διαπιστώνεται μια έξαρση των κρουσμάτων. Ο λόγος είναι ότι συνδυάζεται η μεγάλη κινητικότητα με την επαφή ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και οι οποίοι δεν είχαν βρεθεί για πολύ καιρό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα, ιδιαίτερα όταν έχουμε μία ενεργό πανδημία, για ευρεία διασπορά του ιού και υπερμετάδοσή του ειδικά σε κλειστούς χώρους», εξηγεί στο iefimerida.gr ο κ. Δημόπουλος.
Απαραίτητη η λήψη των μέτρων για να μην έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας
Ως εκ τούτου, η λήψη των μέτρων θεωρείται απαραίτητη. «Δυστυχώς, τα μέτρα είναι αναγκαίο κακό. Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε ότι από την επόμενη εβδομάδα μπαίνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων και ελπίζουμε σταδιακά και όλου του πληθυσμού της χώρας».
Όπως εξηγεί ο κ. Δημόπουλος, σύντομα στη διάθεση των κρατών θα προστεθούν και άλλα εμβόλια, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να επιτευχθεί ανοσία μέχρι το καλοκαίρι.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφατα εγκρίθηκε και ένα τρίτο εμβόλιο, το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη. Προφανώς μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν και άλλα εμβόλια, οπότε θα αυξηθεί ο αριθμός τους με στόχο να εμβολιαστεί το 60%-70% που απαιτείται για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης», σημειώνει.
Ακόμη και αν εμβολιαστούμε, θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα
Ωστόσο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τονίζει ότι μέχρι τότε τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά από το σύνολο του πληθυσμού. Ακόμη και απ’ αυτούς που θα εμβολιαστούν.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όταν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και δούμε ότι περιορίζονται τα κρούσματα θα μπορέσει να ξεκινήσει η πιο ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων. Όταν κάποιος εμβολιαστεί προφυλάσσεται ο ίδιος από το να νοσήσει, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Επομένως, πρέπει να υπάρχει συνολική τήρηση των μέτρων και σταδιακή χαλάρωσή τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους περισσότερους επιστήμονες, ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει ότι η σταδιακή άρση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει με το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των νηπιαγωγείων και των δημοτικών. «Μελέτες αποδεικνύουν ότι η συμβολή αυτών των εκπαιδευτικών βαθμίδων στην έξαρση της πανδημίας διεθνώς φαίνεται να είναι αρκετά μικρή. Εκτιμούμε ότι τα οφέλη από το άνοιγμα αυτών των σχολείων είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τη μικρή επιβάρυνση που μπορεί να υπάρξει στη μετάδοση της πανδημίας», δηλώνει.
Οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα
Πρόσφατα, ο κ. Δημόπουλος σε συνεργασία με τους γιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννη Ντάναση και Μαρία Γαβριατοπούλου, συνόψισαν τις πρόσφατες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
Στη μελέτη τους αναφέρεται ότι τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA μπορεί να χορηγηθούν σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, εφόσον δεν έχουν εμφανίσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου.
Ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες, ανάλογα με την κατηγορία του υποκείμενου νοσήματος:
Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Οι ασθενείς με λοίμωξη HIV ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλων νοσημάτων ή φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19. Μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Ασθενείς με HIV συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν τα σχετικά αποτελέσματα των υπο-μελετών. Παράλληλα, οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει μειωμένη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης της COVID-19.
Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα
Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA, δεδομένου ότι συμπεριελήφθησαν στις τρέχουσες κλινικές μελέτες.
Ασθενείς με ατομικό ιστορικό Guillain-Barre
Οι ασθενείς με ατομικό ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA. Έως σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά συνδρόμου Guillain-Barre μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν εμβόλιο mRNAέναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες.
Ασθενείς με ατομικό ιστορικό παράλυσης τύπου Bell
Περιπτώσεις παράλυσης τύπου Bell αναφέρθηκαν σε εθελοντές που έλαβαν εμβόλιο mRNAέναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το εμβόλιο ήταν υπαίτιο για τα περιστατικά, και ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό παράλυσης τύπου Bell θα πρέπει να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό.
Τέλος, το CDC των ΗΠΑ υπενθυμίζει ότι ακόμα και μετά τον εμβολιασμό είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα η μάσκα προσώπου, η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 2 μέτρων, η αποφυγή του συγχρωτισμού, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή εναλλακτικά η χρήση αντισηπτικών με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη, καθώς και τα εξειδικευμένα μέτρα στους χώρους εργασίας και σε περίπτωση επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.