Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που χτύπησε τις προηγούμενες ώρες τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με τα προβλήματα να είναι μεγάλα σε Πάρο και Μύκονο.
Η νεροποντή ήταν σφοδρή και για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα ΙΧ να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά. Όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν, η επόμενη μέρα είναι αποκαρδιωτική, ειδικότερα στην Πάρο, με τους κατοίκους να κάνουν τον απολογισμό των καταστροφών.
«Οι πιο σοβαρές ζημιές ήταν στο οδικό δίκτυο. Στη Νάουσα, παρόλο που υπήρχαν κάποιοι εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα, μπόρεσαν και διασώθηκαν» σημείωσε σήμερα το πρωί σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς.
Εικόνες από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Πάρο
Οι κάτοικοι με φτυάρια στα χέρια προσπαθούν από νωρίς να μαζέψουν τα λασπόνερα που άφησε πίσω του το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ τα ορμητικά νερά εισέβαλαν σε κατοικίες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.


Πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν και σε άλλα νησιά, όπως στη Σύρο όπου σημειώθηκε και χαλαζόπτωση, καθώς και σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα.












Σοβαρά προβλήματα και στη Μύκονο
Στη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μύκονος μετά το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας αναφέρθηκε ο δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βερώνης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
«Η κατάσταση, παρόλο που έπεσε περισσότερο νερό, δεν εξελίχθηκε όπως στη Νάουσα της Πάρου. Όμως στις δύο ώρες που έπεφτε το νερό -εγώ είμαι και μεγάλος σε ηλικία- πρώτη φορά το βλέπω αυτό το πράγμα να συμβαίνει. Όλο το νησί μετατράπηκε σε έναν χείμαρρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού, και πρόσθεσε:
«Φυσικά, όταν σταμάτησε η βροχόπτωση, μετά από ένα δεκάλεπτο, αντιλαμβάνεστε ότι έφυγαν τα νερά και λόγω κατωφέρειας. Ένα αυτοκίνητο που ήταν κοντά στην πόλη, μέσα στη Χώρα, έφυγε και κατέβηκε προς τα κάτω, μέσα στο κέντρο της πόλης».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις καταστροφές που προκάλεσαν οι ορμητικοί χείμαρροι στο νησί, ο κ. Βερώνης είπε: «Δεν μπορούσαν οι υπόνομοι, που ήταν όλοι ανοικτοί, να πάρουν το νερό, και έφτασε σε μαγαζιά, σε γνωστές ντίσκο ή και στο Ναυτικό Μουσείο, κοντά ένα μέτρο νερό. Δεν μπορούσε να φύγει, ήταν πάρα πολύ και μαζευόταν από παντού. Σκεφτείτε ότι η θάλασσα ήταν στα 100 μέτρα. Εδώ στο δημαρχείο που σας μιλώ και βρισκόμαστε στον όροφο, στο απέναντι γραφείο, στην απέναντι βεράντα, είχε σηκωθεί 20 πόντους το νερό, δεν έφευγε από τον κάναλο και μπήκε μέσα στο δημαρχείο, στα ξύλινα πατώματα, και βγήκε από την άλλη. Ήταν εντονότατη η κατάσταση».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε: Όμως υπάρχουν ζημιές, ζημιές σε κτίρια, μεμονωμένες, ζημιές σε ανθρώπους, υπάρχουν ζημιές και σε δημοτικά κτίρια, γι’ αυτό έχω κλείσει και τα σχολεία. Έχει ζημιές διότι όταν μπει 20 πόντοι μέσα το νερό στα Ματογιάννια θα κάνει ζημιά στο μαγαζί. Τέτοιου τύπου ζημιές έχουμε. Όλο το νησί χτυπήθηκε. Ας πούμε στον Ορνό, που είναι παραλία και είναι επίπεδη, και τα σπίτια. Το ξέρουμε όμως ότι το νερό δεν φεύγει, διότι δεν υπάρχει κατωφέρεια. Είχαμε ανοίξει την αμμουδιά δύο μέρες πριν. Παρ' όλα αυτά το νερό κατέβαινε από το νέο περιφερειακό και δεν μπορούσε να φύγει για τη θάλασσα. Ήταν στο ίδιο επίπεδο».
Πλημμύρες και στα Χανιά από την κακοκαιρία
Παρόμοιες εικόνες και στην Κρήτη, όπου τα Χανιά βρέθηκαν στο επίκεντρο. Σε περιοχές όπως τα Τσικαλαριά, η Σούδα, το Βαμβακόπουλο και, μεταξύ άλλων, η Ξυλοκαμάρα και η Λεωφόρος Μουρνιών υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους.
Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα από το 112 ήχησε στους κατοίκους της Κρήτης λίγο μετά τις 9:00 το πρωί, προειδοποιώντας τους για τα έντονα φαινόμενα.





Φωτογραφίες: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ / EUROKINISSI