Η νέα Δομή Δυνάμεων και τα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2025.
Πηγή του υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους για την ανταλλαγή ευχών ενόψει των εορτών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι η παρουσίαση της νέας Δομής Δυνάμεων θα γίνει το προσεχές διάστημα, ενώ σε τρεις από τους τέσσερις τύπους ταγμάτων θα προβλέπονται αντι-drone και μη επανδρωμένα συστήματα.
Πηγές υπουργείου Άμυνας: Εάν η Άγκυρα ανακηρύξει ΑΟΖ με τη Συρία, θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για την κατάσταση στη Συρία, η ίδια πηγή αναφέρει ότι εάν και εφόσον η Τουρκία προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Συρία, παραγνωρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Για την ανάγκη δημιουργίας κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική, ενώ τόνισε ότι είναι κρίσιμο να πάψει να υπάρχει η αντίφαση που παρατηρείται από τη μια η άμυνα να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ και από την άλλη να εξακολουθούν να ισχύουν πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες, που δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια για αμυντικές δαπάνες.
Προ ημερών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», ο υπουργός Άμυνα, Νίκος Δένδιας είχε τονίσει αναφορικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις πως «πρέπει να αποκτήσουμε δυνατότητες anti-drone και να αναπτύξουμε έναν θόλο άμυνας».
Ο κ. Δένδιας είχε χαρακτηρίσει τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις» και είχε ζητήσει μια «δημιουργική προσέγγιση στα εξοπλιστικά».