Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει στην ιστορία της βεβαίωσε, σε βάρος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Όπως ανακοινώθηκε, μετά από έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους -δηλαδή αισχροκερδούσε- κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης». Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι για την εν λόγω παράβαση τα πρόστιμα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ που οδήγησαν στο βαρύ πρόστιμο έγιναν πριν από ενάμιση με δυο μήνες. Παράγοντες του υπ. Ανάπτυξης και της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επισημαίνουν ότι με το πρόστιμο αυτό δίνεται ένα «μήνυμα ότι, όπως συνέβη και επί της πανδημίας, δεν θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές κερδοσκοπίας ούτε σε αυτή την περίοδο των ανατιμήσεων».
Έκτακτα μέτρα για να μπει φρένο σε φαινόμενα κερδοσκοπίας
Την ίδια στιγμή, με τροπολογία που έγινε χθες γνωστή, η κυβέρνηση εφαρμόζει ειδικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τεχνητές ελλείψεις και κερδοσκοπία, σε ό,τι αφορά κυρίως τα άλευρα και τα σπορέλαια. Βασικός άξονας του σχεδίου θα είναι να δηλώνονται όλα τα αποθέματα.
Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια, υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης της παρ. 6, δήλωση, σύμφωνα με την παρ. 3, με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:
α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
β) λιπάσματα,
γ) ζωοτροφές,
δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και
ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να γνωστοποιούν, κατ’ ελάχιστο, τα εξής στοιχεία:
α) την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται,
β) τη χώρα προέλευσης των προϊόντων,
γ) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,
δ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.
Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, σύμφωνα με το παρόν επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:
α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και
β) διοικητικό πρόστιμο ύφους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.