Η μάσκα αποτελεί το μοναδικό μέτρο προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό, για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε πως η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά τη μάσκα και ως εκ τούτου υπόκειται στην περίπτωση του προστίμου.
Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε, ωστόσο, πως τα όργανα της τάξης θα είναι πιο επιεική σε άτομα που έχουν ιατρικούς λόγους να μη φορούν μάσκα. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πιο επιεικείς σε περίπτωση που κάποιος έχει χρόνιο νόσημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την ασπίδα προσώπου
Χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα, όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων, θεωρείται ότι προσφέρει η ασπίδα προσώπου, αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Οι ασπίδες προσώπου δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι, καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους».
Τονίζεται επίσης ότι «ασπίδες που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και τη μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται, γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρείται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας».
Σε ποιους αφορούν οι ασπίδες προσώπου
Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, σημείωνε η ανακοίνωση του υπουργείου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση, που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι.
Επιπλέον, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να διευκολύνουν άτομα με περιορισμένη συμμόρφωση στις ιατρικές μάσκες (όπως άτομα με ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές, κωφοί και άτομα με προβλήματα ακοής, και παιδιά).