Βαρύς πέφτει ο πέλεκυς σε όσα μαγαζιά δεν πειθαρχούν με τα μέτρα πρόληψης κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, με τις αρμόδιες Αρχές να επιβάλλουν ως πρόστιμα μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ μπαίνουν και «λουκέτα».
Συγκεκριμένα, επεβλήθησαν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε τρία καταστήματα εστίασης μετά από ελέγχους της ΔΙΜΕΑ.
Στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διενήργησε ελέγχους Παρασκευή και Σάββατο, μεταμεσονύκτιες ώρες, σε καταστήματα εστίασης σε νότια και ανατολική Αττική. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 3 από αυτά για παραβίαση μέτρων κατά της Covid-19. Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.
Πρόστιμα και σε μαγαζιά στα νησιά του Αιγαίου
Παράλληλα, αναστάλθηκε από την Αστυνομία στο βόρειο Αιγαίο η λειτουργία τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επί επτά μέρες και επιβλήθηκαν βαριά χρηματικά πρόστιμα.
Διοικητικά πρόστιμα 5.000 ευρώ επιβλήθηκαν στον καθένα από τους ιδιοκτήτες - υπευθύνους δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μυτιλήνης και στην περιοχή του Πλωμαρίου, καθόσον διαπιστώθηκε ότι εξυπηρετούσαν όρθιους πελάτες. Επίσης αναστάλθηκε και η λειτουργία των καταστημάτων για επτά ημέρες. Στη Σάμο, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη - υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως διαπιστώθηκε εξυπηρετούσε όρθιους πελάτες, ενώ αναστάλθηκε και η λειτουργία του καταστήματος για επτά ημέρες.
Πάνω από 4.000 έλεγχοι το τελευταίο διήμερο στο βόρειο Αιγαίο
Ας σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο διήμερο από στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν 4.033 έλεγχοι ατόμων και επιχειρήσεων - καταστημάτων, βεβαιώθηκαν συνολικά 97 παραβάσεις σχετικές με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και με τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συνελήφθησαν και δυο άτομα.
Ειδικότερα, οι προαναφερόμενες συλλήψεις έγιναν στη Λήμνο και στη Χίο. Στη Μύρινα της Λήμνου συνελήφθη σήμερα επιχειρηματίας γιατί διαπιστώθηκε να έχει θέσει σε λειτουργία μουσικά όργανα (με ενισχυτή και ηχεία) σε επιχείρηση ιδιοκτησίας του στερούμενη αδείας αρμόδιας αρχής και σε ώρες κοινής ησυχίας, ενώ παραβίασε και νομοθεσία που αφορά την «πνευματική ιδιοκτησία». Στη Χίο, συνελήφθη επίσης επιχειρηματίας, διότι διαπιστώθηκε να λειτουργεί σε εξωτερικό χώρο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του μουσικά όργανα (με ενισχυτή και ηχεία) στερούμενος αδείας αρμόδιας αρχής, διαταράσσοντας και την κοινή ησυχία των περιοίκων.
Αλλάζει το «μείγμα» η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα φαίνεται πως αλλάζει δραστικά την ατζέντα της κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα όσο και τα «προνόμια» των εμβολιασμένων.
Ταυτόχρονα, δείχνουν να ανοίγουν και πιο «ανορθόδοξα» μέτωπα, όπως τα κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις, ή η συρροή κρουσμάτων σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.
Το εφιαλτικό σενάριο των 4.000 έως και 6.000 κρουσμάτων
Τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο έχει ανοίξει το «ντιμπέιτ» για την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης εμβολίου στους μήνες μετά το καλοκαίρι, οι ειδικοί στην Ελλάδα απευθύνουν πλέον ανοικτές προειδοποιήσεις. «Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προειδοποίησε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ήπιο. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.
Ενώπιον μιας αναγκαστικής «στροφής» η κυβέρνηση
Λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει το πλαίσιο των μέτρων, εστιάζοντας στην εστίαση και τη διασκέδαση -με τη δεύτερη να οδηγεί τη διασπορά, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος, μιλώντας στο MEGA, επισήμανε ότι «επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς».
Ο κ. Πέτσας είπε στη συνέχεια ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή. Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν» πρόσθεσε. Ο αν. υπουργός έστειλε και ένα ακόμα μήνυμα για το ενδεχόμενο του lockdown υπογραμμίζοντας:
«Ο καθηγητής Σύψας είπε ότι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα κολλήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία. Η οικονομία θα έχει ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα προστατεύει από ένα καθολικό lockdown και θα χρειάζονται περιοριστικά μέτρα εκεί που θα υπάρχει έξαρση».
Στο τραπέζι οι κλειστοί χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους
Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα επιτελεία της κυβέρνησης καταθέτουν τα σχέδιά τους για θέσπιση κινήτρων -ή και «προνομίων» προς τους εμβολιασμένους- προκειμένου να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.
Το τελευταίο βήμα έγινε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εκπτωτικά πακέτα για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.
Το μεγάλο «στοίχημα» όμως παραμένει η εστίαση και η διασκέδαση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:
- Το ένα είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.
- Το δεύτερο σενάριο που πλέον τίθεται ανοικτά στο τραπέζι είναι η δημιουργία μίας κατηγορίας κλειστών χώρων. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταστηματάρχες, με αύξηση της πληρότητας από το 80%, όπως μέχρι σήμερα συζητείται.
- Το τρίτο σενάριο, που έχει ήδη διατυπωθεί, πρόκειται για τη δημιουργία δυο ειδών χώρων. Των αμιγών (για εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσει) και των μεικτών.