Ξεκινά από αύριο το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για την επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εξέδωσε το υπ. Εργασίας, οι επιχειρήσεις/εργοδότες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ήδη από αύριο, 1η Οκτωβρίου. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι προσληφθούν μετά την 1η Οκτωβρίου, με σύμβαση πλήρους ή μερικούς μισθωτής απασχόλησης και με ελάχιστη διάρκεια τους 6 μήνες. Στο άρθρο 4 της ΚΥΑ ορίζονται οι βασικές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με αυτές οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει:
- α) να είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη, ως προσδιορίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), για τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους.
- β) να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη.
Επιδότηση θέσεων εργασίας: Τα 4 «κλειδιά» του προγράμματος
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα για την επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας έχει 4 βασικά σημεία:
- Προσφέρει κάλυψη των εισφορών στο 100% για 6 μήνες
- Καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας
- Αφορά όλες τις επιχειρήσεις
- Προβλέπει «έξτρα» 200 ευρώ τον μήνα για κάθε πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου
Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, στο πρόγραμμα προβλέπεται ρήτρα διατήρησης του αριθμού των θέσεων εργασίας. «Θα πρέπει να κρατήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού, με αυτόν που είχε στις 18/09/2020, για 6 μήνες. Η ρήτρα μη απόλυσης είναι πολύ συγκεκριμένη. Αν μιλάμε για ιδιαίτερη περίπτωση εργοδότη, τότε ναι, μπορεί να απολύσει, αλλά θα πρέπει να καλύψει τη θέσει του εργαζόμενου που απολύει» εξήγησε ο Γιάννης Καρούζος.
Οι εργοδότες/επιχειρήσεις, όπως τόνισε ο εργατολόγος, θα υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση -δείτε το έντυπο που πρέπει να συμπληρώνεται σε αυτόν τον σύνδεσμο- για κάθε εργαζόμενο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. «Δεν χρειάζεται όλες οι προσλήψεις και οι αιτήσεις να γίνουν μαζεμένες. Το πρόγραμμα, μπορούμε να πούμε ότι θα είναι σε ισχύ μέχρι την εξάντληση των 100.000 θέσεων εργασίας» προσέθεσε ο Γιάννης Καρούζος, υπογραμμίζοντας ότι οι νεοπροσληφθέντες μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς τηλεργασίας, αλλά όχι στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ή σε αναστολή σύμβασης.